Sindikat radnika trgovine će izići na ulice, želi promijeniti stanje...

Dan rada u sjeni najskuplje potrošače košarice i inflacije koja sve “melje”

praznik rada, prvi svibanj
Ilustracija
01.05.2023.
u 07:00

Međunarodni praznik rada, datum koji se počeo obilježavati u Americi pa onda i u ostatku svijeta, ove godine bosanskohercegovačke radnike dočekuje s prosječnom plaćom od 1211 maraka, ali i potrošačkom košaricom za četveročlanu obitelj od približno 3000 maraka, piše Večernji list BiH.

Inflacija neumorno “jede” sve pred sobom, a oni koji su se “zarobili” kreditima s promjenjivom kamatnom stopom razmišljaju kako spojiti kraj s krajem. Umirovljenici su dočekali rast minimalnih mirovina na 538 maraka, ali ako uzmemo u obzir rast cijena koji se dogodio u prethodnom razdoblju, pitanje je hoće li im išta ostati za hranu nakon što plate lijekove, režije i ostalo što je nužno.

Buđenje uz prosvjed

Nažalost, to je ozračje u kojem bh. građani dočekaju 1. svibnja. I unatoč takvom stanju, u BiH je i dalje zanimljivije “okrenuti janje” na taj datum, pa i s minimalnom plaćom, nego izići na ulice i prosvjedovati. Tako je i ove godine. Jedini koji su najavili prosvjed su članovi Sindikata radnika trgovine. Ističu kako vlasti ignoriraju nagomilane ekonomske probleme. - Sindikat radnika trgovine Bosne i Hercegovine obilježit će 1. svibnja, Međunarodni praznik rada, prosvjednim urankom kojim trgovci iskazuju nezadovoljstvo frustrirani činjenicom da je politička scena u BiH, umjesto da se bavi rastućim ekonomskim problemima, ponovno okupirana beskrajno dugom i iscrpljujućom uspostavom vlasti - navedeno je.

Možda bi bilo bolje da se frustracije u ovom slučaju usmjerilo prema razlici plaća političara i trgovaca jer, koliko god uspostava vlasti tekla sporo, ako se uzme u obzir da se godinama nije moglo ništa uspostaviti, a sada se u pregovorima daleko odmaklo, može se reći da se nešto ipak kreće i da poruke treba usmjeriti na konkretnije stvari osim na tromost uspostave vlasti. Od prijedloga, ono što svakako treba podržati je izmjena Zakona o unutarnjoj trgovini FBiH koji bi regulirao slobodne nedjelje i slobodne dane u vrijeme blagdana. - Radnice i radnici zaposleni u trgovini i uslužnim djelatnostima žele provoditi blagdane sa svojim obiteljima, žele imati slobodnu nedjelju te zaslužuju za svoj rad biti adekvatno plaćeni. Također zaslužuju jednaku plaću za jednak rad, kao i naknade na godišnji odmor i slično - navode i ističu kako ne žele više ovisiti o dobroj volji poslodavaca. Osvrnuli su se i na ono što je konstantan problem Bosne i Hercegovine, a to je iseljavanje.

Početkom godine austrijski Heute pisao je tekst pod naslovom “Ova balkanska zemlja godišnje izgubi cijeli jedan grad”. Scene pred stranim veleposlanstvima i na autobusnim kolodvorima izgledaju dramatično. - U nedjelju se u Tuzli, trećem najvećem gradu u Bosni, odigravaju scene koje potvrđuju takva strahovanja: Više od 400 ljudi, samo u jednom danu, autobusima je otputovalo - većina njih zauvijek, i to u smjeru Njemačke. Riječ je o sedam autobusa punih putnika koji su, prema pisanju domaćih medija, otputovali u Njemačku - stoji u tekstu Heutea, gdje se iznose i procjene UN-a da će BiH do 2070. izgubiti polovinu svog stanovništva, a s obzirom na to da dinamično nestajemo, malo koga bi čudilo da se sve odigra mnogo brže. Ističu da iseljavanje stanovnika ne samo da je veliki problem nego i veliki, žurni izazov za sve države koje žele zaustaviti navedene negativne demografske procese. - Jer odljev mozgova znači i gubljenje radno-reproduktivnog potencijala zemlje i suočavanje s rapidnim starenjem stanovništva - stoji u tekstu u kojem Europljani doznaju mnogo o negativnim procesima u ovoj zemlji. I to je BiH.

Analiza uz gozbu

Ovoga 1. svibnja dijaspora je u solidnom broju kući jer se vikend spaja s ponedjeljkom, a neki sretniji će imati i utorak kao dan za odmor. Analizirat će se cjelokupna situacija, a ona nigdje u svijetu nije dobra, međutim, razvijene zemlje imaju strategiju i one lošu situaciju redovito okrenu u svoju korist. BiH takve mehanizme nema, prvenstveno jer je važnije staviti fokus na unutarnje sukobe nego na ekonomiju. Dugoročno s takvim pristupom nema uspjeha. Međutim, na jedan dan će mnogi zatvoriti oči na probleme te uz hranu i piće obilježiti Praznik rada. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?