priznaje se samo u FBiH

Dan neovisnosti BiH tek u pola zemlje, 31 godinu poslije država treba unutarnji dogovor

Dan neovisnosti bih
PIXSELL
01.03.2023.
u 18:40

Nepostojanje zajedničke vizije države uteg je koji usporava napredak BiH te upućuje na potrebu dogovora koji će osjetiti svi

Trideset i jednu godinu nakon što je na referendumu BiH voljom većine žitelja postala neovisna i suverena država, brojni problemi, koji se prvenstveno ogledaju u nedostatku unutarnjeg političkog dijaloga, kao i neriješeni međunacionalni odnosi uteg su koji i dalje usporava proces konsolidacije bosanskohercegovačkog društva, a izostanak političkih reformi svoj danak uzima i kroz nezahvalnu ekonomsku situaciju koju osjete svi, piše Večernji list BiH.

Gdje se obilježava

Dan neovisnosti proslavlja se, poznato je, u samo jednom dijelu BiH - Federaciji, pri čemu država još uvijek nema uređeno zakonsko rješenje o praznicima. Diljem Federacije Dan neovisnosti i danas je bio prisutan u javnom diskursu - bilo kroz manifestacije bilo kroz činjenicu da je u županijama, uključujući i one s hrvatskom većinom, bio neradni dan.

A koliko je i danas aktualno pitanje iz referenduma koje je glasilo "jeste li za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba i Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive", vidljivo je u svjetlu brojnih prijepora i nepostojanja zajedničke vizije o budućnosti države oko koje bi se okupili i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci.

Ipak, za razliku od nekih prošlih godina kada je Dan neovisnosti redovito protjecao u sjeni velikih političkih kriza i rastuće polarizacije, ova godina donijela je dašak optimizma, prvenstveno zahvaljući činjenici da su se predstavnici triju naroda ovaj put okupili oko programske osnove nove državne vlasti. Naravno, RS ne priznaje, a samim tim niti obilježava spomenuti datum, međutim, okretanje k onim problemima koji tište sve, neovisno o tome radi li se o Sarajevu, Banjoj Luci ili Mostaru, ukazuje na mogućnost unutarnjeg dogovora oko pitanja kakvu BiH žele tri naroda. Tijekom današnjeg dana stigle su i brojne čestitke, kao i poruke o potrebi oblikovanja zajedničke budućnosti države.

Američki veleposlanik u BiH Michael J. Murphy uputio je najiskrenije čestitke u povodu Dana neovisnosti.

- Ovaj dan također je prilika da se obilježi demokratski napredak Bosne i Hercegovine u protekla više od tri desetljeća i da se oda priznanje za sav trud, ustrajnost i žrtvovanje građana koji su taj napredak omogućili - naveo je veleposlanik Murphy u blogu. Govoreći o značaju neovisnosti, on je naglasio kako ona pruža mogućnost građanima da odrede vlastitu budućnost.

- Sa svojim međunarodnim partnerima ponosno stojimo uz ljude u BiH koji su izabrali budućnost u euroatlantskoj zajednici zemalja i izgradili nužne državne institucije koje ih vode k toj budućnosti. Uspostava ovih pravosudnih, financijskih, sigurnosnih i drugih državnih institucija povijesno je postignuće i veliki korak k ispunjenju obećanja o neovisnoj BiH – jakoj, demokratskoj i prosperitetnoj državi - napisao je veleposlanik. Kao primjer uspjeha naglasio je formiranje multietničkih Oružanih snaga BiH u kojima Bošnjaci, Hrvati, Srbi i ostali služe časno, rame uz rame, u zemlji i izvan njezinih granica radi sigurnosti BiH i svih njezinih građana. U kontekstu novih izazova naglasio je kako je, više od godinu dana nakon početka ničim izazvane, nezakonite, brutalne i sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu, važnije više nego ikada da Sjedinjene Države i njihovi saveznici udvostruče nastojanja da pomognu BiH da ojača svoje demokratske institucije i da još jednom potvrdi kako joj je mjesto u euroatlantskoj zajednici zemalja. Ukazao je na potrebu iskorištavanja zamaha stvorenog dodjeljivanjem statusa kandidata BiH za članstvo u Europskoj uniji, poručivši kako je potrebno usvojiti reforme nužne za pregovore o priključivanju EU, za iskorjenjivanje korupcije, oživljavanje ekonomije i uklanjanje diskriminacije.

Reforme

I uistinu, BiH je u situaciji da joj se nudi i otvara povijesna prilika ubrzanog napretka k EU, pretpostavka čega je stabilna politička situacija, kao i vlast koja će se okupiti oko zajedničkog nazivnika te koja će pred sobom imati konkretne reformske zadaće s rokovima izvedbe. Potpisani sporazum, prvi na razini Federacije, a onda i države, pokazuje kako je u državi kao što je BiH ipak moguće pronaći zajednički jezik oko onih stvari koje spajaju sve narode i žitelje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?