izvoz iz BiH

Dalek put do Indonezije za sve iz BiH osim za oružje

26.04.2019.
u 15:03

Bosna i Hercegovina, i pored prijateljskih odnosa s Indonezijom, do sada nije uspjela plasirati svoje proizvode na tržište četvrte najnaseljenije zemlje na svijetu.

To pokazuju i podaci Vanjskotrgovinske komore, prema kojima je izvoz iz BiH u prošloj godini iznosio tek 320.836 KM, i to uglavnom oružja i streljiva, pišu Nezavisne novine. 

U usporedbi sa 2017. godinom, kada je izvezeno četiri milijuna maraka vrijedno oružje, to predstavlja ogroman pad.

Nešto bolja situacija je na drugoj strani, budući da je zemlja od 260 milijuna stanovnika u 2018. godini u BiH izvezla 6,52 milijuna KM, od čega najviše kartona i papira, te ulja.

Veleposlanstvo Indonezije u BiH organiziralo je jučer treći skup gospodarstvenika i tvrtki iz ove daleke zemlje, koji je bio prilika za bolje ekonomsko povezivanje. 

Susret je organiziran kao dio "Sarajevo biznis foruma", ali budući da je ta velika investicijska konferencija organizirana u vrijeme izbora u Indoneziji, njihovi poduzetnici nisu došli.

Amelija Ahmad Jani, veleposlanica Indonezije, izrazila je očekivanje kako će nakon ovog skupa broj proizvoda koji se uvozi iz Indonezije i izvozi u tu zemlju povećati.

Također, očekuje kako će se naći tržište za indonežansku kavu, ali i brikete za vatru koji se izrađuju od kokosovog i palminog drveta.

Prema njezinim riječima, turizam, obrazovanje i trgovinska razmjena su najznačajnije oblasti na kojima treba raditi.

"Ono što smo postigli ranijim susretima ovog tipa je povećan broj turista koji dolaze u BiH. Prije toga strahovalo se jer je u BiH bio rat, ali sada su se uvjerili u drugačiju sliku", kazala je ona.

Hamdo Tinjak, tajnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, smatra kako udaljenost među zemljama ne bi trebalo biti prepreka, izdvajajući kao primjer dobre prakse ulaganja Kine, a koja je također daleko. Ocjenjuje kako se u BiH malo zna o udaljenim tržištima.

"Čak 70 posto bh. izvoza je u zemlje Europske unije, a Indonezija bilježi značajan stupanj rasta od pet i više posto godišnje, što može biti velika prilika i za poboljšanje ekonomskih odnosa s BiH", kazao je Tinjak.

Vjekoslav Vuković, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, rekao je da postoji zanimanje indonežanskih tvrtki da investiraju u BiH, što je potvrđeno i na nedavno održanom sastanku s predstavnicima Trgovinske komore Indonezije koji su posjetili BiH.

Dodaje kako je potencijal radne snage u BiH dovoljan da odgovori njihovim zahtjevima.

"Postavili su i druge uvjete od kojih se jedan odnosi na potrebu razgovora s predstavnicima takozvanih biznis-prijateljskih gradova, koji bi mogli osigurati kapacitete poput zemljišta da bi oni ostvarili investicije", pojasnio je Vuković.

Vanjskotrgovinska komora očekuje i prijedloge od bh. gospodarstvenika koji bi bili predloženi indonežanskoj strani za investiranje, dok će Komora nastojati ukloniti barijere za ostvarenje tih ciljeva. U okviru skupa organiziran je i susret gospodarstvenika "jedan na jedan".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?