28. obljetnica udruge Fenix

Čuvaju uspomenu na Domovinski rat, pomažu, zajedno se bore protiv PTSP-a

04.08.2021.
u 19:56

Pripadnici Postrojbe Specijalne policije u Posavini svoju su misiju nakon Domovinskoga rata nastavili kroz djelovanje Udruge Specijalne policije iz Domovinskoga rata Fenix Posavina kako se herojstva Domovinskoga rata i žrtva rata ne bi zaboravili. No ne žive u samo u prošlosti, jer nizom humanitarnih akcija pomažu potrebitima. Ove su godine u Odžaku obilježili 28. godišnjicu, piše Večernji list BiH. 

Akcije za Marka, Josipu i Ivanu

Sveta misa služena je u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja, a svijeće su zapalili i vijence uz spomen-obilježja u Odžaku i Posavskoj Mahali položili predstavnici ministra branitelja RH, udruga iz Domovinskog rata, županijska i općinska izaslanstva. - Zajedničko je svim obljetnicima čuvanje uspomene na Domovinski rat te da se ne zaborave žrtve i naša plemenita i domoljubna zadaća - obraniti svoje domove. Obljetnice su pravo vrijeme da se sastanemo jer razasuti smo diljem svijeta, razmijenimo mišljenja, sjećanja, uspomene, pa i probleme, čujemo prijedloge i ideje za humanitarne akcije i vidimo kome treba pomoć Udruge, i to ne samo našim članovima već svima kojima je to potrebno. Jedna od najvećih akcija bila je ona koju smo proveli s kolegama iz Hercegovine i Splita u vrijeme poplava. Svake godine po tri puta organiziramo darivanja krvi. Proveli smo i akcije “Fenixov korak za život” za našeg teško oboljelog pripadnika Marka Mandića, za Josipu Leovac i Ivanu Matić, kćeri naših pripadnika - kazao nam je Josip Marković, predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskoga rata Fenix Posavina.

Nastavit ćemo projekt

- Pomažemo što kvalitetnijem životu onih kojima je Posavina u srcu i ne odlaze iz nje, tako da naši pripadnici vode brojne sportske aktivnosti u mjestima gdje žive - kažu nam u Udruzi. Organizirali su i promocije knjiga, između ostalih, i knjigu “260 dana” te istoimenu kazališnu predstavu HNK Osijek u Orašju. Poseban problem pripadnika Domovinskoga rata, pa i pripadnika ove postrojbe, jest PTSP. - Imali smo i projekt “Rehabilitacija oboljelih od PTSP-a”, uz suradnju s Fenixom iz Tuzle, ali smo zbog pandemije stali i namjeravamo ga nastaviti kada se steknu uvjeti, nadam se, uz potporu svih udruga iz Domovinskoga rata. Druženjem ćemo lakše liječiti traume kako se rat više nikad i nikome ne bi ponovio - kaže Marković. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije