Čudotvorno rimsko raspelo bit će postavljeno na Trg Sv. Petra

26.03.2020.
u 21:30

Čudotvorno raspelo pred kojim se Papa 15. ožujka molio za prestanak pandemije, skinuto je s oltara crkve San Marcello al Corso te će bit postavljeno na Trg Sv. Petra, kako bi ondje bilo u petak 27. ožujka tijekom blagoslova "Urbi et Orbi."

Raspelo je iz crkve uklonilo vatikansko osoblje u srijedu 25. ožujka u večernjim satima, te se očekuje da se privremeno postavi na Trg Sv. Petra 26. ožujka, prenosi CNA pisanje vatikanskog novinara Francesca Antonia Grane.

Rimljani raspelo štuju kao čudotvorno nakon što je ono jedino ostalo netaknuto tijekom požara koji je opustošio crkvu 23. ožujka 1519. Ni tri godine od toga, talijansku prijestolnicu poharala je "crna smrt" - kuga. Tada je na inzistiranje rimskih katolika raspelo nošeno od samostana redovnica Marijinih služavki s Via del Corsa do Trga Sv. Petra, zaustavljajući se u svakoj rimskoj četvrti. Procesija je trajala 16 dana, od 4. do 20. kolovoza 1522., a kada je raspelo vraćeno u crkvu San Marcello, kuga se povukla iz Rima, prenosi nedjelja.ba

Ono se od tada procesijski do Trg Sv. Petra nosi svake rimske svete godine - otprilike svakih 50 godina - te na poleđini ima urezana imena svakog Pape koji je svjedočio toj procesiji. Posljednje urezano ime je Sv. Ivana Pavla II. koji je raspelo zagrlio na Dan oprosta tijekom jubilarne 2000.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije