DVIJE FUNKCIJE

Crne točkice na staklu automobila: Svi su ih vidjeli, ali rijetki znaju čemu služe

Foto: Pixabay
1/3
18.11.2019.
u 21:45

Osim što je takav uzorak estetski prihvatljiviji jer nema naglih prijelaza, služi i za kontrolu temperature

Svi su vozači vjerojatno primijetili da se na rubovima stakla u automobilima nalaze crne točkice, ali većina vjerojatno nije znala da one nisu tamo bez razloga postavljene. 

Crna boja je zapravo keramička boja, a služi da sakrije ljepilo koje proizvođači automobila koriste kako bi prozor bio stabilan. Ljepilo se koristi od 1950-ih, a ova sigurnija opcija imala je samo jednu manu - nije bila estetski zadovoljavajuća.

Keramičkom bojom tako su sakrili ljepilo, a točkicama su stvorili estetski ugodan prijelaz iz debelih crnih linija u prozirnost stakla, piše Reader's Digest. 

Točke su postavljene tako da postaju sve rjeđe što su udaljenije od crne linije. Takav uzorak je estetski prihvatljiviji jer nema naglih prijelaza. No to nije jedina njihova funkcija. Služe također za kontrolu temperature.

Kako bi se staklo prilikom izrade moglo saviti, zagrijava se, a crno obojeni dijelovi zagrijavaju se brže od ostatka. Točkice služe da raspodijele toplinu ravnomjernije kako bi se spriječilo pucanje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije