sastanak

Crnadak i Sijarto o europskom putu BiH i bilateralnim odnosima BiH i Mađarske

sastanak
17.05.2016.
u 11:48

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto (Péter Szijjártó) su tijekom današnjeg sastanka u Sarajevu konstatirali da su odnosi dviju država dobri i da se prijateljski odnosi nastavljaju razvijati u pozitivnom i dobrom pravcu.

Ministar Crnadak je nakon sastanka kazao novinarima da su dominirale teme u vezi s europskim putem BiH i bilateralnim odnosima.

Ministar vanjskih poslova BiH je mađarskog kolegu upoznao o najnovijim dešavanjima kada je u pitanju prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, mehanizmu koordinacije i drugim temama vezanim za refrome na europskom putu BiH.

- Još jednom smo i danas dobili uvjeravanja u snažnu podršku Mađarske europskom putu BiH. Očekujemo da ćemo tempom koji imamo, sa snažnim opredjeljenjem naših institucija koje imamo, uspjeti u svom cilju da status kandidata dobijemo do kraja iduće godine - istaknuo je Crnadak, dodajući da je to prenio i ministru Sijarti.

Razgovarano je i o ekonomskoj suradnji dviju zemalja, te konstatirano da je vrlo uspješna bila nedavno održana zajednička komisija dviju zemalja o ekonomskoj suradnji.

- Želimo našu spoljnotrgovinsku razmjenu, koja je negdje na nivou 300 milijuna eura, da u idućem razdoblju dodatno podignemo. Smatramo da će tome doprinijeti i sve bolje transportno povezivanje dviju zemalja - naveo je ministar Crnadak.

Naglasio je  da se očekuje da će do kraja  godine biti uspostavljena i direktna avionska linija između Sarajeva i Budimpešte. Po njegovim riječima, vrlo snažan doprinos tom povezivanju daje i kompanija Wizz Air, koja je posebno aktivna s Aerodroma u Tuzli.

Ministri su razgovarali i o određenim sporazumima između dvije zemlje, a Crnadak je posebno izdvojio sporazum o dvostrukom oporezivanju, koji je u finalnoj fazi usaglašavanja te sporazum o suradnji u oblasti turizma koji će se naći na jednoj od idućih sjednica Vijeća ministara BiH.

Dio razgovora se odnosio i na regionalne inicijative, odnosno regionalnu suradnju.

- Naša je namjera da s prijateljima iz Mađarske nastavimo vrlo snažno da surađujemo u okviru regije. BiH je više puta to istaknula kao jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta, dobrosusjedske odnose s naše tri susjedne zemlje, ali isto tako i s drugim zemljama u regiji - kazao je Crnadak.

U tom kontekstu je razgovarano i o predsjedavanju Bosne i Hercegovine Centralnoevropskom inicijativom ove godine.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je kazao da za Mađarsku veliki značaj ima stabilnost na Balkanu pa tako i u BiH. Po njegovim riječima, nije upitno da je stabilnost na zapadnom Balkanu moguća samo ako stabilnost bude i u BiH.

Ministar Sijarto je istaknuo da Mađarska podržva integraciju BiH u EU i NATO, kao i to da BiH što prije bude član WTO-a.  

Po njegovim riječima, Mađarska i BiH su blizu, ali ipak imaju određenih poteškoća.

- Danas nemamo prometno povezivanje ni na željezničkoj ni na vazdušnoj liniji - kazao je ministar Sijarto, napominjući da bi do kraja godine trebala biti uspostavljena direktna zračna linija između dvije države.

Najavio je da će nastaviti pregovore i s predstavnicima Hrvatske i Srbije da bi imali i direktne željezničke linije između država.  

Naveo je i da mađarska vlada nudi 50 stipendija za studente iz BiH, te izrazio nadu da će studenti iz BiH iskoristiti ovu priliku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?