prisjećanje

Crkvena zvona za 100 godina od kraja 1. svjetskog rata

11.11.2018.
u 09:42

Sve vjerske zajednice BiH na prigodan način će u Sarajevu danas obilježiti 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata. U pravoslavnim crkvama danas će, na dan kada je 1918. godine sklopljeno primirje, biti održani posebni obredi, a u 12.30 sati oglasit će se i zvona na katedrali Srca Isusova u Sarajevu, dok će posebnim svjetlima biti osvijetljene Gazi Husrev-begova biblioteka i Kuršumli medresa, dok je Aškenaška sinagoga osvijetljena cijeli vikend.

Britanski veleposlanik u BiH Matthew Field smatra kako je “divno što se Sarajevo pridružilo ovom posebnom vidu obilježavanja stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata”, na čemu je zahvalan, priopćeno je iz Veleposlanstva Velike Britanije.

Field je istaknuo kako će se danas u 11 sati diljem Velike Britanije oglasiti zvona te podsjetio da se tijekom Prvog svjetskog rata u njegovoj zemlji nisu oglašavala ni crkvena ni druga zvona, nego da su počela nakon što se proširila vijest o potpisivanju primirja, priopćeno je iz Veleposlanstva Velike Britanije.

On je dodao kako će se u 12.30 sati zvona oglasiti diljem svijeta.

Njemačka veleposlanica Christiane Hohmann istaknula je da je završetak Prvog svjetskog rata donio mir i pomogao u oblikovanju novog svijeta.

- Pridružujemo se našim prijateljima u obilježavanju stogodišnjice i sjećanju na to kolika je važnost mira - poručila je Hohmann. Oružje na zapadnoj fronti utihnulo je u 11 sati 11. studenoga 1918. godine, označivši time kraj Prvog svjetskog rata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?