Vukovar

Čović uz hrvatsku predsjednicu na Sinjskoj alci

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/6
06.05.2017.
u 18:49

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je uz predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića nazočio održavanju Sinjske Alke u Vukovaru. Uz Čovića je na Sinjskoj alci bilo i izaslanstvo Hrvata iz BiH. 

Naime, svečana sinjska alka, koju u počast braniteljima Vukovara i cijele Hrvatske u Domovinskom ratu trči 17 alkara, počela je popodne na trkalištu u Županijskoj ulici u Vukovaru, a u svečanoj loži trku prati cijeli državni vrh, predvođen pokroviteljicom svečanosti predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović.

U gledalištu je bilo više od pet tisuća posjetitelja, koliki je i kapacitet tribina, a procjenjuje se da je danas u Vukovar došlo više od 20 tisuća domoljuba i štovatelja hrvatske tradicije.

U svome govoru, koji je uslijedio nakon proglašenja slavodobitnika predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako su Sinj i Vukovar dva grada ali i gradovi koje povezuje jedno junaštvo, jedno domoljublje i jedna Hrvatska.

U svome govoru predsjednica je ukazala i na odnose sa Srbijom te tom prilikom upravo iz Vukovara istočnim susjedima poslala snažnu poruku.

- Kao što prošlost nismo i nećemo nikad zaboraviti isto tako ne želimo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujemo i od Srbije. Moramo se prestati stalno vraćati u 2. svjetski rat i sijati klice novih zala. Želimo ići naprijed i gledati u budućnost i zato odavde iz Vukovara vrlo jasno poručujem. Republika Hrvatska želi s Republikom Srbijom graditi dobrosusjedske odnose, želimo pomoći Srbiji da skorije što prije uđe u EU. Pri tome niti jedna država ne treba glumiti prijateljstvo jer će Dunavom proteći još puno vode do tada, rekla je Grabar Kitarović, prenosi Vecernji.hr.  

Dodala je i kako radi dobrobiti hrvatskog is srpskoga naroda, stabilnosti ovoga dijela Europe dvije države imaju dužnost izrađivati dobre odnose. Kao i dalje aktualna neriješena pitanja spomenula je pitanje nestalih, univerzalne jurisdikcije Srbije, granična pitanja kao i prava Hrvata u Srbiji. - Vrijeme je da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu graditi odnose međusobnog uvažavanja, istaknula je Grabar Kitarović.

Govor nakon Svečane Sinjske alke predsjednica je iskoristila i da se dotakne aktualne političke situacije u državi kazavši kako Hrvatska mora postati politički stabilna država u kojoj će problemi biti riješavati odgovorno i konstruktivno uz najveći mogući postignuti kompromis.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije