Naslovnica Vijesti

Čović se susreo s Tuskom, Hahnom i Mogherini

17. srpnja 2017. u 20:09 0 komentara 128 prikaza

 Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović s izaslanstvom boravi u dvodnevnom službenom posjetu Bruxellesu, u okviru kojeg je predviđen susret s visokim dužnosnicima EU i Kraljevine Belgije

Prvi dan posjeta susreo se s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, povjerenikom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, te visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom EUropske komisije Federicom Mogherini.

U razgovorima koji su vođeni predsjedatelj Čović je detaljno informirao sugovornike o političkoj i gospodarskoj situaciji u BiH, te izrazio zahvalnost za kontinuiranu potporu i razumijevanje koje pokazuju prema BiH u kontekstu njenih europskih integracija.

Činjenica da prvi dan predsjedanja počinje u evropskoj prijestolnici potvrda je nastojanja da se europski put ponovno vrati u središte napora, te čvrste opredijeljenosti za stabiliziranjem prilika i ubrzanjem vidno usporenih reformskih procesa u zemlji.

S tim u vezi, predstojeće razdoblje predsjedanja bit će do kraja posvećeno ispunjavanju obveza nužnih kako bi BiH najkasnije početkom iduće godine ostvarila status kandidata, te s te pozicije otpočela pregovore za pristupanje punopravnom članstvu u EU, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

U tom kontekstu istaknuta je važnost dinamiziranja provedbe institucionalno-političkih i gospodarskih reformi, kako bi se osnažio integracijski trenutak i kreirale pretpostavke za brže kretanje BiH na njenom europskom putu.

Svi sugovornici su se složili da bezuvjetna opredijeljenost za europsku perspektivu BiH nema alternativu, osobito iz razloga što se u proteklom razdoblju pokazalo da usporavanje europske dinamike slabi unutarnju koheziju BiH, čime se omogućava jačanje antieuropskih tendencija i utjecaja. Stoga je u predstojećem razdoblju nužno mnogo brže rješavati sva otvorena pitanja.

Dužnosnici EU su izrazili svoju punu potporu europskom putu BiH i nastojanjima predsjedatelja Predsjedništva da u suradnji sa svojim kolegama iznova dinamizira europski put BiH, kao jedini način da se ostvari potrebna stabilnost i omogući svekoliki razvoj bh. države i društva, navodi se u priopćenju iz Predsjedništva BiH. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.