Počeo proces razgovora o temi Izbornog zakona

Čović prenio Palmeru i Eichhorst: Treba provesti Mostarski sporazum

27.01.2022.
u 13:23

Potrebno je konačno napraviti dogovor i realizirati sporazum iz Mostara koji se tiče Izbornog zakona BiH, poruka je koju je izrekao predsjednik HDZ-a i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović nakon sastanka kolegija oba doma PSBiH s izaslanicima EU-a i SAD-a Angelinom Eichhorst i Matthewom Palmerom, koji su u BiH došli s namjerom medijacije nove runde pregovora oko izmjene izbornog zakonodavstva. - Hvala Eichhorst i Palmeru što nam pokušavaju na neki način dati dodatnu energiju kako bismo napravili ključni dogovor oko izmjene Izbornog zakona u BiH kao imperativa za rješenje mnogih pitanja, osobito u ovoj potencijalno izbornoj godini - naveo je Čović, potvrdivši kako su sugovornike informirali o svemu što se danas događa u BiH, uz naglasak na ono što treba riješiti vezano uz njihov dolazak ovih dana.

U kontekstu sastanaka koji će biti u Sarajevu i Neumu, Čović je poručio kako treba napraviti dogovor i realizirati sporazum iz Mostara koji se tiče Izbornog zakona u koji treba implementirati i presudu Ustavnog suda BiH i sve presude Suda iz Strasbourga, osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, a uz to sve napraviti ograničene izmjene Ustava, osigurati integritet izbornog procesa te funkcioniranje FBiH, otprilike tim redom. Zaključio je kako bi se u slučaju dogovora uvelike relaksirali odnosi kada je u pitanju i politička kriza. Viši dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer u kontekstu Izbornog zakona kazao je kako je važno da postoji mogućnost za sve građane BiH da se kandidiraju i sudjeluju u izborima te budu birani na sve pozicije i one najviše u državi, a to podržava perspektivu BiH u vezi s EU-om i u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom, a to je da BiH čine dva entiteta i Brčko Distrikt te tri konstitutivna naroda.

Direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst poručila je pak kako EU i sve njegove članice pozivaju na trenutačnu deblokadu rada institucija BiH te bezuvjetan povratak koji će omogućiti punu njihovu funkcionalnost. Na razgovore je u poslijepodnevnim satima stigao i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik kazavši da neće ići na pregovore o Izbornom zakonu BiH jer je to stvar Federacije BiH, a poručio je i da nema mogućnosti da Republika Srpska prihvati neizravni izbor. Ipak, dodao je kako su zainteresirani za rješenja vezana za Dom naroda u FBiH, jer su, kazao je, svih ovih godina bili potpuno diskriminirani kao narod u FBiH. “Konstitutivnost naroda mora biti vidljiva kroz čitav politički sustav odlučivanja u BiH, samo takvu vrstu reforme možemo podržati, nametnuta rješenja ćemo odbaciti”, poručio je Dodik.

Komentara 1

LO
lokve
09:37 28.01.2022.

HDZ svo vrijeme govori o koncenzusu i dogovoru, a svo vrijeme provodi blokadu čitave države u smislu: dogovor je onako kako ja želim. Kakv bi bio dogovor kad bi se ispunilo sve što traži, Čović bi bio Tvrtko III. Nijee džabe grb napravio, baš se Čova umislio.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?