Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Čović: Novi razgovori o Izbornom zakonu u idućih deset dana

07. svibnja 2022. u 16:46 2 komentara 584 prikaza

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović najavio je u subotu kako bi se u idućih 10 dana trebali održati sastanci kako bi se još jednom pokušalo doći do promjene elemenata Izbornog zakona kako bi izbori imali svoj smisao i pravu demokratičnost.

Naime, Čović je naveo kako je sinoć razgovarao s predstavnicima europskih političara koji su došli u BiH kako bi pripremili još sastanaka, a sve u cilju da se pokušaju promijeniti elementi Izbornog zakona kako bi izbori imali svoj smisao, pravu demokratičnost te da ne bi, kako je istaknuo, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva istupao uime jedne politike, jednog političara.

Dodao je kako su razgovori bili temeljiti te da je i hrvatski premijer Andrej Plenković s njima razgovarao u Salzburgu i u Varšavi.

Naime, premijer Plenković  u petak je u Salzburgu rekao da je potrebno ponovno stvoriti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH jer bez toga bit će teško funkcioniranje zemlje koja u listopadu bira parlament po starom zakonu pošto se o novom stranke nisu uspjele dogovoriti.

- Mislim da smo se do kraja razumjeli kakve poteze trebamo vući u BiH – istaknuo je Čović.

HNS je donio zaključke, a jedan od tih zaključaka, koji je na tragu Ustava, ustavnih ovlasti, omogućava da na neki način  svim pravnim i političkim sredstvima tražimo rješenje za BiH kada je u pitanju institucionalna, ali i organizacija i transformacija BiH, objasnio  je Čović.

 - I s te strane  mi nemamo dvojbi, bez obzira tko šalje neke druge poruke. Niti smo naivni, niti razmišljamo na bilo koji način o stvarima koje bi trebale urušaviti BiH. Ono što mi predlažemo gradi BiH, daje šansu europskoj BiH i na tome ćemo do kraja ustrajati što god tko misli – istaknuo je Čović.

Poručio je kako ovo nije zamka za bilo koga, te da  nije prijetnja, ovo je, kako je kazao, jednostavno traženje puta  do moderne i europske BiH.

Čović smatra kako će pritisaka biti i od strane međunarodnih predstavnika, ali i dominantno iz 'političkog Sarajeva koje se nalaze u jednoj svojoj začahurenosti u misli kako kroz građansku državu mogu napraviti bošnjačku federaciju, pa potom BiH'.

- Jasno je da to nije BiH ona kakvu žele njeni žitelji. Jasno je da bar dva naroda i dobar dio bošnjačkog naroda ne želi takav pristup, praviti, ja bih rekao, neke 'fildžan državice' na prostoru oko Sarajeva. To ne treba bošnjačkom, ni hrvatskom i srpskom narodu u BiH, ali i svim građanima BiH – zaključio je Čović.

  • I ja tebi:

    Uradili ste što ste mogli i nitko vam nemože prigovarati da niste dve pokušali i ovo je nadam se posljednja prilika svima poštenim j normalnim političkim strankama da shvate sko nebude dogovora i ovaj put onda se zna raspad te ... prikaži još! lakrdije od države je neminovan .