predsjednik Odjela za ustavnopravna pitanja HNS-a BiH

Čolak: Ne možemo odstupiti od Ustava i odluka Ustavnog suda BiH

30.01.2019.
u 09:34

Ne možemo odstupiti od Ustava i odluka Ustavnog suda BiH. Ako govorimo o izmjenama Ustava, tu se moramo rukovoditi relevantnim odlukama Međunarodnog suda u Strasbourgu, izjvio je u intervjuu za Oslobođenje predsjednik Odjela za ustavnopravna pitanja HNS-a BiH Bariša Čolak.

- Ostajemo pri stavu da je ključno promijeniti izborna pravila za Predsjedništvo BiH i Dom naroda, kao i konačno donijeti rješenje za Mostar. Voljni smo saslušati i prihvatiti i rješenja koja ponude drugi. Naravno, ona moraju uvažavati načelo konstitutivnosti i ravnopravnosti svih naroda. Moraju uvažavati i načelo legitimnog predstavljanja. To se zrcali u odlukama Ljubić i 3/17 - donesenoj na temelju ulaganja vitalnog nacionalnog interesa od Kluba Bošnjaka u Domu naroda - kaže Čolak.

Upitan postoji li danas više prijedloga ili se razmatra konkretno jedan, kazao je da ima više mogućnosti.

- Jedna od njih se odnosi na općine, druga na županije... Koja od navedenih će na kraju biti ponuđena, iskreno ne znam ni sam, a ne mogu ni pretpostaviti. Osobno se mogu zalagati za jednu od njih, ali ukoliko nju ne podiže ostali unutar HNS-a, onda ne treba iznositi ni osobni stav - rekao je.

Naglasio je da se prijedlozi mogu razlikovati u procesnom ili u izvedbenom smislu, ali da se "bit ne može razlikovati".

- Ne može se odskakati od odluka Ustavnog suda. Ako govorimo o Domu naroda - pa jasno je da bi to trebao biti u pravom smislu riječi Dom naroda, a ne dom županija. Naše rješenje ne može biti ponuđeno ukoliko ne uvažava i taj princip. U protivnom, Dom naroda ne bi imao smisla - rekao je, između ostalog, Čolak za Oslobođenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?