sastanak

Članovi Predsjedništva primili Christiana Danielssona i Thomasa Mayr-Hartinga

predsjedništvo
11.05.2016.
u 20:02

 Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Dragan Čović primili su generalnog direktora Direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Europske komisije Christiana Danielssona i izvršnog direktora za Europu i Centralnu Aziju u Europskoj službi za vanjske poslove Thomasa Mayr-Hartinga.

Članovi Predsjedništva BiH su informirali goste o dosadašnjim postignutim rezultatima na europskom putu BiH, a nakon formalne predaje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u Uniju.

Naglasili su da je predajom zahtjeva za članstvo u EU Bosna i Hercegovina napravila veliki iskorak ka evropskim integracijama. Istakli su da sada pred bh. dužnosnicima stoji ozbiljan rad, prevashodno na rješavanju socio-ekonomskih pitanja, naglasivši da su ključna pitanja za finalizovanje procesa aplikacije objavljivanje rezultata popisa iz 2013. godine, kao i funkcionalan mehanizam koordinacije, te prilagođavanje SSP-a.

Uvjerenja su da će BiH, u skladu s Master planom integriranja BiH u EU, dobiti status zemlje kandidata do kraja 2017. godine.

Generalni direktor Danielsson i izvršni direktor Mayr-Harting smatraju da je važno iskoristiti ovaj pozitivni momentum. Pozvali su članove Predsjedništva BiH da nastave, u okviru svojih ustavnih nadležnosti, vođenje aktivnosti u procesu evropskih integracija, prije svega na sprovođenju reformi i održavanju političke stabilnosti, kako bi BiH u što skorijem roku dobila željeni kandidatski status.

Sastanku je prisustvovao i šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark. Uime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića, sastanku je prisustvovala savjetnica Diana Čekić, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije