Udruga 'Hrvatska žena'

Članice udruge posjetile župe i dom za starije u Grudama

02.12.2015.
u 07:00

Njegovanje tradicije, moralnih i etičkih načela katoličke vjere utkani su u statut udruge "Hrvatska žena" iz Mostara

Grude su ovoga vikenda bile bogate događajima, bilo onima kulturnog ili, pak, sportskog karaktera, a također se zbio i jedan lijep posjet i upoznavanje s općinom Grude i njenim znamenitostima, piše Večernji list BiH. U Grudama su ovog vikenda boravile žene iz udruge "Hrvatska žena" iz Mostara. Udruga je osnovana 2000. u Mostaru te je smještena u prostorijama HKD Napredak, a s obzirom da se rad udruge pomalo preklapa s radom Napretka u pojedinim segmentima, zbog toga se i međusobno podupiru i tijesno surađuju. Udruga nastavlja tradiciju istovjetne udruge, pod istim nazivom, utemeljene davne 1921. godine u glavnom gradu RH Zagrebu.

Čuvanje kulturne baštine

Njegovanje tradicije, moralnih i etičkih načela katoličke vjere utkani su u statut udruge. Za glavne ciljeve imaju njegovanje i čuvanje kulturne baštine Hrvata ovog kraja, ali i šireg područja, doprinos izgradnji društva u kojemu će vladati stabilnost i sigurnost svakog građanina, okupljanje što većeg broja žena različite dobi i zanimanja koje bi se iz ljubavi prema bližnjemu, društvu i domovini zauzimale miroljubivim sredstvima za dostojno mjesto žene u društvu, obitelji i domovini. - Sve žene koje dolaze, koje se uključuju u rad, pokušavaju dati svoj doprinos za navedene ciljeve. Kroz naš program rada ustrajemo u ostvarivanju stoljetnih ideja za prava žena. Slaviti sadašnjost prigoda je za prisjećanje na prošlost, ali i usmjeravanje pogleda prema budućnosti, izjavila je članica udruge Zdenka Tomić. Posjet su organizirali i predvodili fra Ante Marić i predsjednica Vijeća mladih općine Grude Josipa Zorić. Upravo su ih oni dočekali u župi Gorica - Sovići. Fra Ante Marić, voditelj knjižnice Franjevačkog samostana u Mostaru i čovjek koji je ostavio dubok trag u ovoj župi, objasnio je članicama udruge sve o povijesti ove bogate župe.

Posjet je započeo obilaskom crkve i Muzeja u Gorici gdje je članice udruge "Hrvatska žena" dočekao ravnatelj Muzeja fra Vinko Mikulić. Za njih je tom prilikom upriličeno i misno slavlje. Žene iz udruge kazale su kako su oduševljene župom, a osobito činjenicama koje nisu znale, a koje su im kazali fra Ante i fra Vinko.

Nakon župe Gorica - Sovići, žene iz udruge svoj put su nastavile prema središtu ove općine u župu Grude gdje ih je dočekao grudski župnik fra Stanko Pavlović. S obzirom da se ove godine obilježava 120 godina od kada je u župu Grude stigao fra Leonard Radoš, koji je i podigao župni stan, fra Stanko je žene iz udruge upoznao s tim dijelovima iz bogate prošlosti župe Grude. Također im je ispričao i da se ove godine obilježava 90. godišnjica od kada je fra Gabro Grubišić postavio temelje grudskoj ljepotici - crkvi svete Katarine u Grudama, te 35. godišnjica od kada je fra Bernard Marić, koji je i danas u Grudama, počeo graditi župnu kuću koja je uspješno i završena.

Druženje sa štićenicima

Na koncu, zajedno s članovima Vijeća mladih općine Grude, članice udruge "Hrvatska žena" posjetile su dom za starije i nemoćne "Vita". Ravnateljica doma Marija Ćorluka upoznala ih je sa svime što ovaj dom čini drukčijim i ljepšim od onih koje su do sada upoznale. Posjet domu članice udruge "Hrvatska žena" i Vijeća mladih općine Grude iskoristile su za ugodno druženje sa štićenicima doma, prilikom kojega su oživjele doživljaje iz prošlosti te sve upotpunile pjesmom. Članice udruge "Hrvatska žena", nakon posjeta Grudama, bile su prepune dojmova, zadovoljne svime što su vidjele i upoznale u ovoj poviješću bogatoj općini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije