Ljubuški

Civilni invalidi ne mogu živjeti od svoje invalidnine

28.09.2016.
u 10:00

Osobe s invaliditetom, odnosno civilni ili neratni invalidi, te osobe ometene u tjelesnom i duševnom razvoju na području Federacije BiH, ostvaruju svoja prava na temelju Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom.

Prema tom zakonu, imaju pravo na osobnu invalidninu, dodatak na tuđu pomoć i njegu te ortopedski dodatak.

Međutim, 2009. godine na snagu je stupio novi zakon s izmjenama i dopunama, kojim su utvrđeni uvjeti, načini i postupak za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom, prema kojem ta prava mogu ostvariti samo osobe koje imaju 100-postotno i 90-postotno oštećenje organizma.

Novčana sredstva za te oblike skrbi osigurava Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, visina naknade se određuje shodno stupnju oštećenja organizma i kategoriji te utvrđenoj potrebi za ortopedskim pomagalom, kao i tuđom njegom i pomoći.

Tako je za invalide sa stopostotnom invalidnosti invalidnina 110 KM i sa svim dodacima može iznositi 390 KM, dok invalidi s 90 posto invaliditeta primaju 82 konvertibilne marke, a najviše mogu dobivati 396 konvertibilnih maraka.

Prema dosadašnjoj praksi i na zadovoljstvo korisnika, isplate su redovite. Ukupno se u FBiH mjesečno isplaćuje nešto manje od 14 milijuna maraka. Za posljednju isplatu civilnih invalidnina i invalidnina za civilne žrtve rata, tj. za kolovoz Federalno ministarstvo financija osiguralo je 13,766.686 KM, za srpanj 13,756.158 KM, a za lipanj 13,832.722 KM.

Mjesečne isplate u općinama su različite, ovise o broju korisnika. U općini Ljubuški trenutačno je 516 korisnika civilnih invalidnina. Od tog broja, 100 posto invalidnost ima 279 osoba, a 90 posto 237 osoba. Dodatak za tuđu pomoć i njegu primaju 273 osobe, a ortopedski dodatak 165 osoba. U 2015. godini u općini Ljubuški na ime civilnih ili neratnih invalida ukupno je uplaćeno 1,396.019 maraka.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije