OTKRIVAMo

Civilna zaštita ulazi u sastav Federalnog MUP-a

vatrogasci
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
07.10.2015.
u 07:35

Civilna zaštita je u drugom bh. entitetu, Republici Srpskoj, u sastavu MUP-a, a slično je i u susjednim zemljama, Crnoj Gori i Srbiji, dok je u Hrvatskoj pod nadzorom MUP-a Samo je u Federaciji drugačije

Planovi Vlade Federacije BiH za racionaliziranje entitetske administracije uključuju i spajanje pojedinih institucija, a među onima koji bi u ovom procesu mogli izgubiti status samostalne uprave je i Civilna zaštita.Naime, prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova FBiH je da Civilna zaštita ubuduće bude u sklopu tog ministarstva, piše Večernji list.

Preporuke stručnjaka

- Razmatrajući preporuke neovisnih stručnjaka na temelju analize stanja i slabosti organizacije javne uprave u Bosni i Hercegovini, Federalno ministarstvo smatra kako bi kroz dane preporuke trebalo razmotriti organizaciju Federalne uprave Civilne zaštite koja ima status samostalne uprave i obavlja upravne, stručne i druge poslove koji se odnose na zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara u Federaciji. Prema preporukama neovisnih stručnjaka, FUCZ trebala bi biti organizirana u sastavu nekog ministarstva, navodi u svom prijedlogu Federalni MUP. U spomenutim preporukama je predviđeno da svi upravni poslovi trebaju biti organizirani na način da se odvijaju pod okriljem ministarstva, da status uprave i upravne organizacije mora biti rezerviran za izvršavanje propisa. U prilog reorganizaciji sektora civilne zaštite u FBiH idu i iskustva drugih. Analizom rješenja u okruženju u pogledu organizacije Civilne zaštite, ističu u FMUP-u, utvrđeno je da se Civilna zaštita nalazi u sastavu Ministarstava unutarnjih poslova u Republici Srpskoj, ali i susjednim zemljama - Crnoj Gori i Srbiji. U Republici Hrvatskoj nadzor nad radom Civilne zaštite obavlja Ministarstvo unutarnjih poslova, dok se u Sloveniji civilna zaštita nalazi u sastavu Ministarstva obrane.

Drugačija organizacija

Očito je, dakle, organizacija Civilne zaštite u Federaciji različita u odnosu na zemlje i u odnosu na pojedine razine vlasti u Bosni i Hercegovini, jer je samo u Federaciji Civilna zaštita organizirana kao samostalna uprava čiji rad ne prati ni jedno od ministarstava u Federaciji, odnosno županiji. - Smatramo da Civilna zaštita u Federaciji treba biti organizirana u okviru resora u kojem je organizirana Civilna zaštita na razini BiH, odnosno u okviru resora koji se bavi poslovima unutarnjih poslova i poslova policije, kao uprava u sastavu tog ministarstva, s potpunom operativnom samostalnošću i proračunskim sredstvima. FUCZ, odnosno Županijska uprava Civilne zaštite smatramo da prema članku 43. Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH treba biti federalna uprava koja je u sastavu Federalnog ministarstva, odnosno Županijskog ministarstva unutarnjih poslova, stav je Federalnog MUP-a iza kojeg će, izvjesno je, stati i cijela entitetska Vlada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije