ISTRAŽIVANJA

Čišćenje kuće smanjuje rizik od smrti

07.08.2020.
u 21:28

U izvještaju Sveučilišta "Mekmaster" u Kanadi, navodi se da čišćenje kuće samo pola sata pet puta tijedno smanjuje rizik od smrti za 28 posto i rizik od srčanih bolesti za 20 posto. 

Što više posla obavljate, to je bolje za vaše zdravlje. Ukoliko ste aktivni 750 minuta tjedno, smanjujete šansu od prerane smrti za 40 posto. 

Istraživači se nadaju da će njihov izvještaj ohrabriti ljude da se pokrenu čak i ako nemaju pristup teretani.

  • Smanjuje rizik od smrti za 28 posto
    Smanjuje rizik od smrti za 28 posto Foto: Ilustracija

U istraživanju je sudjelovalo 130.000 ljudi koji su praćeni sedam godina. Sudionici su stari između 35 i 70 godina i žive u 17 različitih zemalja. Svaki od sudionika je dao podatke o svom socioekonomskom statusu, životnim navikama, zdravstvenoj povijesti, obiteljskoj povijesti o kardiovaskularnim bolestima, težini, visini, mjerama kukova i struka i visini tlaka.

Ispunili su i upitnik o tipovima fizičkih aktivnosti kojima se bave.

Utvrđeno je da bi osam posto smrti bilo spriječeno, a postotak oboljelih od srčanih bolesti bi opao za pet posto kada bi svatko imao 150 minuta fizičke aktivnosti tjedno.

Ako niste tip koji voli čistiti, onda možete i prošetati do posla ili počnite vježbati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije