U pripremi izmjene i dopune Zakona o udomiteljstvu u FBiH

Cilj je povećati broj djece u udomiteljskim obiteljima, godišnje ih bude smješteno nešto više od 200

djeca
Pixsabay
21.04.2024.
u 11:13

U Federaciji BiH trenutačno je nešto više od 300 udomiteljskih obitelji, a tijekom 2022. godine (posljednja za koju su objavljeni službeni podaci) u njih je bilo smješteno 221 dijete, dok je u isto vrijeme u ustanovama socijalne zaštite boravilo 741.

Radna skupina
Najviše hraniteljskih obitelji, prema podacima Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi, bilo je u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj i Sarajevskoj županiji. Smještaj u udomiteljsku obitelj reguliran je Zakonom o udomiteljstvu koji je u ovom bh. entitetu u primjeni od ožujka 2018. godine. Predmetni zakon zasnovan je na poštivanju najboljeg interesa djeteta, odnosno Konvencije o pravima djeteta, a uskoro bi trebao doživjeti i svoje izmjene i dopune, kako je najavio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić. Ministarstvo je imenovalo radnu skupinu koja će u idućih šest mjeseci raditi na pripremama izmjena i dopuna, a sve u cilju smanjenja broja djece bez roditeljske skrbi u institucijama. Delić je istaknuo kako je jasno da se stavlja naglasak na osiguranje sigurnog, podržavajućeg i kvalitetnog okruženja za djecu bez roditeljske skrbi te da se podržava deinstitucionalizacija jer svako dijete zaslužuje i ima pravo na dom i obitelj.

- Uvjereni smo kako su izmjene i dopune Zakona o udomiteljstvu od suštinskog značaja i na tome ćemo raditi s partnerima iz vladina i nevladina sektora - kazao je ministar. U cilju jačanja instituta udomiteljstva izmjenama i dopunama Zakona o udomiteljstvu radna skupina počela je s radom, a u idućem će razdoblju razmatrati teme kao što su jačanje potpore i nadzora nad udomiteljskim obiteljima, profesionalizacija udomiteljstva, pružanje dodatne podrške udomiteljima i osiguranje da djeca koja su povjerena u udomiteljstvo imaju najbolje moguće uvjete za rast i razvoj. Prema njegovim riječima, jedna od ključnih točaka izmjena spomenutog zakona je jačanje i promocija posebnog i hitnog udomiteljstva, što će omogućiti bržu i učinkovitiju reakciju na potrebe djece koja se nalaze u iznimno teškim situacijama. Također, promocija udomiteljstva iziskuje posebnu pozornost u cilju privlačenja novih udomitelja i osiguranja kontinuirane potpore djeci bez roditeljske skrbi. Inače, osnovna svrha Zakona o udomiteljstvu je da se djeci koja su privremeno ili trajno lišena roditeljske skrbi omogući zaštita odnosno smještaj u obiteljsko okruženje.

Što je definirano
Zakonom su definirana načela udomiteljstva, pojam i vrste udomiteljstva, zatim uvjeti za obavljanje udomiteljstva, vrste i broj udomljenika, podobnost za obavljanje udomiteljstva, ugovor o udomiteljstvu, udomiteljska naknada i naknada za uzdržavanje udomljenika, obveze, odgovornosti i prava udomitelja i centra za socijalni rad, prava i obveze udomljenika, osposobljavanje i edukacija, registar i evidencija podataka, upravni nadzor, druga pitanja iz oblasti udomiteljstva. Zakon definira da udomiteljstvo, prema potrebama udomljenika, može biti tradicionalno udomiteljstvo, specijalizirano udomiteljstvo, hitno udomiteljstvo i povremeno udomiteljstvo. Mjesečna naknada udomitelju koji obavlja tradicionalno udomiteljstvo po jednom udomljeniku iznosi 172 KM i uvećava se za 15 posto za svakog sljedećeg udomljenika, a naknada za uzdržavanje udomljenika za tradicionalno udomiteljstvo je 334,20 KM, što ukupno iznosi 506,20 KM.

Mjesečna naknada udomitelju koji obavlja specijalizirano udomiteljstvo iznosi 334,20 KM i uvećava se za 20 posto za svakog sljedećeg udomljenika, a naknada za uzdržavanje udomljenika za specijalizirano udomiteljstvo iznosi 557 KM, što ukupno iznosi 891,20 KM.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?