tržište nekretnina

Cijene stanova divljaju, moguć slom tržišta

31.10.2019.
u 07:00

U posljednje dvije do tri godine cijene stanova su porasle su za oko deset posto, i ako je suditi po ekonomskoj teoriji i najavama iz zemalja regije moguće da bi u skorijoj budućnosti moglo doći do sloma tržišta nekretnina.

U Hrvatskoj je Boris Vujčić, guverner HNB-a, upozorio kako se stvara "nekretninski balon" te da stanje na tržištu podsjeća na ono uoči krize. I svi službeni podaci u Hrvatskoj ukazuju na to da cijene nerealno rastu, a prema ocjenama mnogih ekonomista, činjenica je da će doći do pada, samo je pitanje u kojem obimu, pišu Nezavisne novine.  

Problem u BiH je i u tome što, za razliku od Hrvatske, Srbije pa i Crne Gore, koja nema svoju valutu, njihove centralne banke prate tržište nekretnina i njihov utjecaj na financijsku stabilnost.

"Drugi to profesionalno rade, a mi nemamo podatke i ne znamo jesu li cijene nekretnina nerealno visoko postavljene i koliko bi evenutalno pad cijena nekretnina doveo do krize u financijskom sistemu", rekao je za Nezavisne Marko Đogo, profesor Ekonomskog fakulteta u Palama.

On kaže kako je moguće da taj rizik, kao u Hrvatskoj, postoji i u BiH, ali da mi to ne znamo te se ne može govoriti o nekoj osobnoj percepciji o tome jesu li cijene nekretnina realne ili nerealne i da za takve stvari treba da postoji metodologija, koje u BiH nema.

Ono što je činjenica jeste i to da se na tržištu nekretnina u Republici Srpskoj, posebno u BanjaLuci i Bijeljini, "nešto" događa te cijene rastu. Kako su istaknuli mnogi građevinci i agenti za promet nekretninama, u posljednje dvije do tri godine cijene stanova u najvećem gradu u RS, posebno onih u novogradnji, su porasle najmanje deset posto.

"Veća je potražnja i cijene divljaju. Dokle će to tako ići, nitko se ne želi procjenjivati. U budućnosti, i ako dođe do nekog pada, bit će na način da će stati gradnja, a cijene će ostati na sadašnjoj razini. Svi su poigli cijene radova, nekada su keramičari iznosili 10-12 KM po kvadratu, danas su 15-18 maraka", rekao je Petar Zec, vlasnik Agencije za promet nekretnina u Banja Luci, dodajući kako će cijene vrlo vjerojatno rasti još neko određeno razdoblje jer radnici odlaze i građevinske tvrtke su u sve većem problemu.

Marko Knežević, vlasnik građevinske tvrtke "Knežević entering", kaže kako nismo u istoj situaciji kao Hrvatska jer je tržište u RS takvo da tko god ima viška novca kupuje nekretninu.

"Netko proda očevu šumu, kupi stan, ode u inozemstvo, zaradi pedesetak tisuća eura, vrati se i kupi stan. Činjenica je da cijene stanova rastu i siguran sam da će kod nas, i ako nekada dođe do sloma tržišta, doći godinu dana nakon što se to dogodi u Europi", rekao je Knežević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije