potražnja raste

Cijene montažnih kuća porasle od 20 do 25 posto po četvornom metru u odnosu na prošlu godinu

montažne kuće
Foto: ilustracija
1/2
04.06.2022.
u 18:16

Sve više mladih parova odlučuje se na gradnju montažne umjesto klasične kuće

Enorman rast cijena materijala, nestašica materijala, ali i radne snage bh. građevinare bacili su na koljena, ali i sve one koji u ovim kriznim vremenima planiraju kupiti ili izgraditi nekretninu, piše Večernji list BiH.

Jeftinija, ali i sve popularnija varijanta, posebice među mlađom populacijom, je, ističu vlasnici tvrtki, kupnja montažnih kuća. No, treba imati na umu kako je trenutačna situacija na svjetskom tržištu utjecala i na cijene montažnih kuća, a prema procjenama ljudi iz struke, skuplje su od 20 do 25 posto po četvornom metru u odnosu na prošlu godinu.

Rast cijena

Rast cijena sugovornici Capitala objašnjavaju poskupljenjem materijala, ali i nedostatkom radne snage. Prema riječima Veselka Đurića iz banjolučke tvrtke Montažne kuće "Trend", i uz poskupljenja, velika je potražnja za montažnim objektima.

- Prednost montažnih kuća je u više segmenata. Prvenstveno zbog brze gradnje, zdravijih prirodnih materijala, ali i jeftinije gradnje u odnosu na klasično zidanje - objasnio je za Capital Đurić. Jedna od prednosti je, ističu vlasnici tvrtki koje se bave izgradnjom montažnih kuća, i sustav "ključ u ruke", zbog čega se sve više mladih parova odlučuje na gradnju montažne umjesto klasične kuće.

Prema riječima Dragana Berića, vlasnika tvrtke Montažne kuće "Berić" iz Banje Luke, cijena montažnih kuća se u trećoj, završnoj fazi kreće od 750 do 800 KM po četvornom metru. Osim poskupljenja materijala, objašnjava Berić za navedeni portal, na cijenu kuće utječe i "otimačina" za majstore.

- Jako je teško naći majstore. Primjerice, keramičari koji su ranije radili po cijeni od 10 KM po četvornom metru sada rade po dvostruko višoj cijeni, dakle 20 KM - kazao je Berić, dodajući kako građevinari praktički "hodaju po žici" kada unaprijed dogovore cijenu.

Uz navedeno, uzmu li se u obzir trenutačne cijene, kako kaže Berić, pitanje je hoće li graditelji montažnih kuća uopće biti na nuli. Arhitekt Aleksandar Komadina za ovaj je portal istaknuo kako su cijene materijala na globalnoj razini otišle u nebo. Podsjeća, ako se osvrnemo na prethodno stanje, jasno znamo kako je montažna gradnja uvijek bila jeftinija.

- Ovaj odnos i dalje se zadržao, ali smatram kako je razlika u cijeni postala veća. Veća u toj mjeri da je gradnja klasičnim sustavom u odnosu na montažni gotovo od 50 do 60 posto skuplja. Smatram da je sustav montažne gradnje isplativiji, a ako govorimo o kvalitetnoj gradnji, onda on nema mana, štoviše, u montažnoj gradnji znatno je veća primjena prirodnih materijala te je veća brzina i fleksibilnost gradnje - kazao je ovaj arhitekt.

I vlasnici građevinskih tvrtki ističu kako se nalaze u iznimno teškoj i nezahvalnoj situaciji u kojoj je teško bilo što planirati ili predvidjeti.

Godina dana

Podsjetimo, u posljednjih godinu dana cijene željeza, armaturnih mreža, profila i drugih proizvoda u građevinarstvu porasle su za više od 100 posto, što su ranije potvrdili iz Centra za analizu i informatiku Gospodarske komore FBiH. Uspoređujući cijene građevinskog drva od prošle u odnosu na ovu godinu iz Centra navode kako je poskupjelo za 100 posto.

- Željezo i drvo stavke su koje bilježe najvišu stopu rasta cijena, a sve druge prate ih s nekih 50 - 70 posto. Gledajući prosječan rast cijena u građevini, možemo reći kako je zabilježen rast od 80 posto u odnosu na prošlu godinu - kazala je ranije za Avaz Enisa Kadić, voditeljica Centra za analizu i informatiku i v. d. predsjednika za Udruge za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala pri Gospodarskoj komori Federacije BiH, dodajući kako, unatoč ogromnom rastu cijena izgradnje, potražnja za nekretninama nije pala.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?