Nijaz Hastor

Cijela Europa se pita tko je poduzetnik koji je zaustavio velikog Volkswagena

25.08.2016.
u 09:00

Kad god se zatrese carstvo Volkswagena, to se odrazi i na gospodarstvo Njemačke, a zatim i na cijeli svijet. Prošla godina je pokazala, nakon podizanja optužnice Američke agencije za zaštitu okoliša, koliko gubici Volkswagena utječu na cijelu automobilsku industriju. A vrlo malo vremena je prošlo, tek godina dana, otkad se carstvo jedne od najjačih automobilskih industrija zatreslo, a ovih dana su se dogodili novi problemi. Naime, tvrtka je raskinula ugovor s dvama dobavljačima - CarTimom i ES Automobilgussom, tvrtkama iz grupacije Prevent, nakon čega su ovi potpuno obustavili slanje dijelova.

Maratonski pregovori

CarTim, proizvođač kožnih i tekstilnih presvlaka, i ES Automobilguss, proizvođač kutija mjenjača, nakon prestanka isporuke dijelova optužili su Volkswagen jer je, po njima, ugovor raskinut bez ikakvog obrazloženja i kompenzacije od lidera autoindustrije. Zahtijevali su odštetu u iznosu od 58 milijuna eura za troškove pripreme proizvodnje u okviru ugovora od pola milijarde eura. No, VW je to odbio, a Prevent je obustavio i svu daljnju dogovorenu isporuku i tako natjerao Nijemce na zaustavljanje proizvodnje. Onda su uslijedili maratonski pregovori koji su ipak rezultirali postignutim sporazumom između VW-a i dobavljača, koji su pristali nastaviti isporučivati dijelove da bi VW mogao dalje proizvoditi.

A uz to što se radi o svjetskom automobilskom brendu, Bosancima i Hercegovcima posebno je zanimljivo to što je posao zaustavio njihov državljanin i jedan od najuspješnijih bh. gospodarstvenika, čovjek s Forbesove liste, Nijaz Hastor, rođeni Goraždanin.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije