Došašće

Četvrta svijeća u Bijakovićima

Alen Nižetić bio je specijalni gost na četvrtom adventu u Medjugorju. Medjugorje, 21.12.2015.Snimio:Marijan Sivrić
22.12.2015.
u 07:00

Upaljena četvrta adventska svijeća simbolizira ljubav Božić je sve bliže i bliže, domaćini za četvrtu nedjelju došašća na temeljima stare crkve u međugorskoj župi bili su Bijakovići Nastupili Alen Nižetić, vidjelac Jakov Čolo, Veliki župni zbor Kral

Zahvaljujući inicijativi mladih župljana, ideja za malo drukčije došašće u međugorskoj župi postala je stvarnost. Četvrtu nedjelju adventa nastavljen je susret i druženja župljana i hodočasnika, a domaćini su bili župljani Bijakovića koji su pripremili vrhunski program u kojem je uživalo nekoliko tisuća nazočnih ljudi. I ovoga puta nastavilo se s njegovanjem zajedništva, upućenosti jednih na druge. Ovim se žele od zaborava otrgnuti stari običaji i to na temeljima stare crkve koji su ovog adventa oživjeli i zasjali u punom sjaju. I ono što je najvažnije, i ovo je imalo svoju humanitarnu notu gdje su župljani i hodočasnici svojim novčanim prilozima pomagali najpotrebitije.

Pomoć potrebitima

Dobrovoljnim prilozima potpomognut je rad Ureda za pomoć potrebitima koji vodi vidjelac Jakov Čolo. U iščekivanju najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića veselilo se i radovalo uz kuhano vino, raznoliku hranu i pjesme. Organizatori ističu da je cilj ovog druženja bio pozvati župljane da u duhu Božića provedu zajedno još jednu adventsku nedjeljnu večer. Želja im je da ovo druženje preraste u višegodišnju tradiciju. Susret je pripremljen, prije svega, s ciljem druženja župljana što je istaknuo i predsjednik MZ Mile Ostojić uručivši župniku fra Marinku Šakoti posebno priznanje za organizaciju adventskih susreta. Riječi dobrodošlice uputio je međugorski župnik fra Marinko Šakota. Na kraju se obratio nazočnom puku i međugorski vidjelac Jakov Čolo. Istaknuo je kako se treba sjetiti koliko je puta Gospa u svojim porukama rekla: - Na poseban način sam izabrala ovu župu. Pozvao je nazočne da pripomognu onima kojima je to potrebito, istaknuvši da to učine iz ljubavi. Paljenje četvrte svijeće na adventskom vijencu obavili su fra Miro Šego i fra Mario Ostojić.

Brojni izvođači

Nedjeljnu večer uljepšali su: posebni gost Alen Nižetić, kojeg su pozvali vidjelac Jakov Čolo i Bijakovići. Ove večeri je prije Alena pjevao i vidjelac Jakov Čolo te Veliki župni zbor Kraljice Mira, HKUD Brotnjo, HKUD Sv. Marko Vionica, HKUD Didak Gradnići, Broćanski bećari, Neretvanski bećari, Frama Medjugorje, Mješovita klapa Letizia, Mateo grupa Brotnjo, Tamburaški orkestar Misericordia... Veliki pljesak izmamio je Alen Nižetić otpjevavši pjesmu "Majko draga, u Međugorju tvom"... I Jakov Čolo, međugorski vidjelac, digao je nazočne na noge pjesmom "Kako si lijepa, Majko Nebeska", a njezini stihovi počinju riječima "Kako ću reći ljudima da sam te vidio ja". Vidjelac Jakov je imao samo deset godina kada je prvi put, po njegovim riječima, vidio Gospu Kraljicu Mira. I na kraju "Rodila me majka Hercegovka, rodila me kraj ognjišta starog, hranila me kruvom hercegovskim i dojila mlijekom hrvatskim" poručili su u pjesmi Neretvanski bećari. A pjevalo se sve dok je bilo puka. U srijedu je zadnje okupljane župljana prije Božića, a domaćin je Međugorje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?