Reportaža iz Fojnice

Četiri puta je pomilovan i oslobođen ubojica koji je smaknuo gvardijana fra Nikicu Miličevića i fra Leona Migića

27.07.2017.
u 07:00

Fojnički kraj je jedno od onih bajkovitih, živopisnih i privlačnih bosanskih krajeva bogatih planinama, brdima, visoravnima, poljima, pašnjacima i vodama. Ističu se visoke planine Vranica (2112 m), Zec (1800 m), Zahor (1400 m), Pogorelica (1432 m), rijeke Željeznica, Dragača i Fojnica, te prirodno Prokoško jezero na Vranici. Planine su bogate šumom, šumskim biljem, ljekovitim biljem, šumskim plodovima, pašnjaci travom za ispašu stoke, a posebno bogatstvo su brojni izvori pitke vode kao i termalni izvor. Fojnica je stari bosanski grad, pitomo mjesto u široj javnosti poznato, među ostalim, po franjevačkom samostanu Duha Svetoga i topličkom lječilištu Reumal. Godišnje i jedno i drugo mjesto posjeti više tisuća posjetitelja.

Burni događaji iz prošlosti

Samostan se nalazi na brdu Križ i od njega se pruža prekrasan pogled na Fojnicu i okolicu. Povijest bilježi da je nekad bio u samom središtu Fojnice, no bio je prisiljen premjestiti se na sigurnije mjesto. Prvi samostan i malu crkvu posvećenu sv. Mariji, franjevci su sagradili u Fojnici u prvoj polovici 14. stoljeća. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?