vrijedni 39 milijuna dolara

Četiri američka helikoptera za Oružane snage BiH

10.12.2021.
u 16:23

Četiri nova američka helikoptera tipa Bell Huey II predana su u petak na uporabu Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Gotovo istodobno kada je parlament RS u Banjoj Luci raspravljao o prijedlogu da se oružane snage BiH ukinu, u vojarni Rajlovac kod Sarajeva obavljena je primopredaja novih helikoptera, vrijednih gotovo 39 milijuna dolara.

BiH je iz svog vojnog proračuna za to izdvojila nešto više od četiri milijuna dolara, dok je ostatak iznosa isplaćen kroz program vlade SAD namijenjen pomoći prijateljskim zemljama.

Novi helikopteri poboljšana su verzija letjelica tipa UH-1H Iroquois, koje zračna brigada oružanih snaga BiH već ima u svom sastavu, a namijenjeni su zračnom prijevozu, medicinskoj evakuaciji, gašenju požara te traganju i spašavanju.

"Očekujem da će još opreme za oružane snage BiH doći u predstojećem razdoblju", kazao je veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson tijekom svečanosti, dodajući kako su SAD ponosne jer podupiru BiH kao partnera koji je na putu članstva u NATO savezu. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?