izaslanik Kluba Bošnjaka Doma naroda

Čengić otkrio: Ako Lendo blokira Federaciju, ovo su mogući scenariji

Irfan Čengić
Fena
16.02.2023.
u 18:59

U skladu s Ustavom, zakonima i poslovnicima vlast se formira tako što Vladu predložu predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH.

- Ako Refik Lendo (SDA) odluči blokirati Federaciju Bosne i Hercegovine, istina je da u ovakvom ustavnom i zakonodavnom okviru mi ne možemo dobiti Vladu bez njegovog potpisa, kazao je izaslanik Kluba Bošnjaka Doma naroda Federalnog parlamenta Irfan Čengić (SDP).

U skladu s Ustavom, zakonima i poslovnicima vlast se formira tako što Vladu predložu predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH.

Čengić naglašava kako u slučaju da Lendo odluči blokirati FBiH, mogući su scenariji u kojima će parlamentarna većina sama mijenjati Ustav ili će reagirati visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt te će akteri biti prisiljeni na neke nove političke dogovore.

Napominje kako Schmidt nije govorio istinu da je deblokirao izbor Vlade FBiH, što je danas i potvrđeno kao i najavama da će se dogoditi blokada.

Izaslanik u Klubu Bošnjaka Aljoša Čampara (Narod i Pravda) ističe kako svi moraju poštivati Ustav, zakon i Poslovnik o radu Parlamenta FBiH, u kojem je sve jasno i zna se kako se bira Vlada.

- Onaj tko ima većinu u Zastupničkom domu može formirati Vladu FBiH, a sve ostalo podliježe određenim blokadama i mislim da niti jedan pojedinac ne može blokirati izbor Vlade FBiH. Sve ostalo bi bilo rušenje samog Daytonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava FBiH - izjavio je Čampara.

Smatra da građani trebaju dobiti novu Vladu FBiH, koju trebaju formirati stranke s parlamentarnom većinom.

- Nije smak svijeta ako se jedna vlada smijeni, a izabere nova parlamentarna većina. Vjerojatno ćemo za četiri godine imati novu većinu, tako da ne vidim zašto je tragedija ako se smijeni ova vlada na čelu s Fadilom Novalićem (SDA) - zaključio je Čampara.

Zastupnički dom i Dom naroda Parlamenta FBiH imenovali su danas na dvije sjednice novo rukovodstvo Federacije kojeg sada čine Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH), Refik Lendo (Stranka demokratske akcije) i Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH).

Njih troje trebali su na današnjem sastanku dogovoriti tko će biti predsjednik Federacije, ali Lendo se na tom sastanku nije pojavio. Novi sastanak zakazan je za sutra u 10.30 sati.

Kandidati se između sebe trebaju dogovoriti tko će obavljati funkciju predsjednika, a tko potpredsjednika FBiH. Ako to ne bude moguće, konačnu odluku će donijeti Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije