Suradnja BiH i Hrvatske

Čelništvo Zastupničkog doma Parlamenta BiH idućeg tjedna u Zagrebu

25.03.2016.
u 07:00

Dvodnevni posjet najavljen je za 29. i 30. ožujka, a u bh. izaslanstvu bit će sva tri člana Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH - Borjana Krišto, Mladen Bosić i Šefik Džaferović

Intenzivna komunikacija državnih vlasti Bosne i Hercegovine te Republike Hrvatske bit će nastavljena idućeg tjedna kada u službeni posjet Hrvatskoj dolazi izaslanstvo Parlamentarne skupštine BiH, piše Večernji list BiH.

Dvodnevni posjet najavljen je za 29. i 30. ožujka, a u bh. izaslanstvu bit će sva tri člana Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH - Borjana Krišto, Mladen Bosić i Šefik Džaferović. Predstavnici bh. Parlamenta imat će odvojene susrete s predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom i predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Drugog dana posjeta predviđen je i sastanak s ministrom vanjskih i europskih poslova RH Mirom Kovačem, a izvjesno je da će Krišto, Bosić i Džaferović razgovarati i s drugim hrvatskim dužnosnicima.

Ojačati suradnju

Posjet visokog parlamentarnog izaslanstva BiH Hrvatskoj dolazi nakon niza drugih susreta između dužnosnika dviju zemalja. Prije mjesec i pol su tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto, kao dužnosnici HDZ-a BiH imali susrete u Zagrebu s predsjednikom HDZ-a Hrvatske Tomislavom Karamarkom koji je i dopredsjednik nove hrvatske Vlade. Tom prigodom, ali i na kasnijem službenom sastanku članova Predsjedništva BiH i predsjednice Republike Hrvatske, potvrđena je potreba jačanja komunikacije i suradnje izvršne i zakonodavne vlasti dviju zemalja. Suradnja dvaju parlamenata postojala je i ranije, ali je očita je namjera obje države dodatno pojačati i unaprijediti komunikaciju. Stoga je realno očekivati da predstojeći posjet Kolegija Zastupničkog doma PS BiH bude tek prvi korak u tom smjeru.

Gospodarska suradnja

Uskoro se očekuje i održavanje prve zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Upravo su ova tijela vlasti najodgovornija za rješavanje preostalih spornih pitanja. BiH i Hrvatska imaju tijesnu gospodarsku suradnju, a hrvatski narod u BiH posebno je snažna poveznica između dviju zemalja.

Ono što treba riješiti u najskorije vrijeme, a što će nakon vlada morati potvrditi i parlamenti u Sarajevu i Zagrebu, odnosi se na međudržavnu granicu na Uni i kod Neuma te određena imovinska pitanja, kao i ekološke probleme vezane uz rafineriju nafte u Bosanskom Brodu i planirano odlaganje nuklearnog otpada u pograničnom području s hrvatske strane. Za međudržavne odnose posebno je važna snažna potpora koju Hrvatska pruža BiH na putu prema europskim integracijama i NATO-u. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije