KONSTITUIRANJE

Čavara jedini siguran za predsjednika Federacije, upitni kandidati za dopredsjednike FBiH

'BIH , 06.05.2009. , SARAJEVO , ZASTUPNICKI DOM FBIH ,  MARINKO CAVARA DOPREDSJEDAVAJUCI FEDERALNOG PARLAMENTA FOTO ZVONIMIR CORIC'
10.01.2015.
u 10:42

Odmah nakon konstituiranja, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH trebao bi pokrenuti izbor predsjednika i dopredsjednika ovog entiteta. Za sada je sigurno da će kandidat za predsjednika Federacije biti dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara, dok se o kandidatima za dopredsjedničke pozicije još uvijek samo špekulira.

Odluka idući tjedan

Od SDA, kao stranke s najvećim brojem izaslanika u Klubu Bošnjaka, očekuje se da kandidira dopredsjednika iz bošnjačkog naroda. Odluka o tomu tko će to biti vjerojatno će biti donesena idućeg tjedna od tijela te stranke, a najveće šanse daju se Aljoši Čampari, utjecajnom dogradonačelniku Sarajeva i bliskom suradniku Bakira Izetbegovića.

Prema Ustavu FBiH, za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH potrebna je minimalno trećina u svakom od klubova u Domu naroda, a onda i jednostavna većina glasova u oba doma Parlamenta Federacije. Ova činjenica ponajviše bi mogla utjecati na izbor dopredsjednika Federacije iz srpskog naroda jer u Klubu Srba SDP će imati uvjerljivo najviše izaslanika. S minimalno šest, a možda i s osam srpskih izaslanika ova stranka se nameće kao mogući predlagatelj dopredsjednika Federacije iz srpskog naroda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?