Dan borbe protiv raka

Ćavar: Povećan broj oboljelih od karcinoma, posebice pluća

05.02.2016.
u 07:00

Udruga “Novi pogled” iz Mostara jučer je obilježila Svjetski dan borbe protiv raka pod sloganom “Mi možemo. Ja mogu”, te je tim povodom u TC Mepas Mall upriličena akcija na kojoj su članice ove udruge prolaznicima dijelile edukativne letke, te razgovarale sa zainteresiranima o toj temi, piše Večernji list BiH. - Mi ovdje obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv karcinoma. Provodi se trogodišnja kampanja pod nazivom “Mi možemo. Ja mogu”, dakle svaki pojedinac može nešto učiniti, a svi zajedno možemo još i više. Međunarodna unija je donijela 20 aktivnosti, kao inicijativu kako spasiti živote oboljelih, kako ostvariti jednakost u zdravstvenoj zaštiti, što je posebno bitno, i način kako bi borba protiv karcinoma postala prioritet na najvišim razinama vlasti, kazala je u izjavi za medije Boška Ćavar iz Udruge “Novi pogled”.

Porast broja oboljelih

Ćavar je dodala kako je Dan borbe protiv karcinoma prilika za razmišljanje o onome što možemo učiniti ili poduzeti kako bismo dali doprinos borbi protiv karcinoma, te se bilježi povećanje broja oboljelih od ove bolesti. -Sve vrste karcinoma su u fazi povećanja, a posebice karcinom pluća. U našoj županiji su tijekom 2014. godine oboljele 192 osobe od karcinoma pluća, 110 osoba od neoplazme kože i 68 od karcinoma dojke. To je više od 400 osoba koje su oboljele u vremenskom razdoblju od samo 12 mjeseci.

Prema njezinim riječima, veliku ulogu u tome igra neinformiranost.

Neinformiranost građana

-Dovoljno je da uđete u kafiće i tragovi duhana ostat će na vama nekoliko dana. Ili da prođete pored škole i vidite koliko djece puši. Građani ovoga grada još uvijek nemaju dovoljno razvijenu svijest o zdravlju.

Mi iz Udruge “Novi pogled” provodimo mnoge akcije, ali sami nismo dovoljni. Mislim kako se mora najviši stup ovoga društva, odnosno politika, uključiti u kampanju podizanja svijesti građana. Ako se oni ne uključe, ako se to ne podigne na jednu zajedničku razinu, teško da možemo očekivati pomak nabolje, naglasila je Ćavar. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije