TUŽITELJSTVO BIH

Čaušević dobio novu ulogu u pravosudno-političkoj farsi u BiH

Čaušević
Dejan Moconja
04.10.2014.
u 10:06

“Reket” i drugi slučajevi u kojima su iznošene ozbiljne optužbe na račun nekih sarajevskih političara su odbačeni, ili još stoje u ladicama

Bivši ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH Kemal Čaušević ponovno je saslušan u državnom Tužiteljstvu, ali u svojstvu osumnjičenika, kako se doznaje, a ne ključnog svjedoka koji treba inkriminirati “ciljane” političare.

Sarajevski utjecaj

Ovo je, kako doznajemo, rezultat zaokreta u odnosu na prvotne planove čija je bit bila da Čaušević kao pokajnik iznese optužbe na račun vodećih hrvatskih i srpskih dužnosnika i omogući pokretanje sudskih procesa što bi ove političare diskreditiralo u javnosti, ali i spriječilo njihove političke aktivnosti nakon izbora. Kao što je poznato, bivšeg čelnika Uprave za neizravno oporezivanje i njegove “suradnike” se povezuje s kaznenim djelima u vezi carinjenja tekstila iz Kine i vozila.

Prijevare su trajale godinama i svi stvarni dokazi ukazuju da se Čauševićeva odgovornost ne može minimizirati bez obzira na njegovu iznenadnu “kooperativnost” tijekom istrage. Čaušević, čije se malverzacije odnose na više od dvije milijarde maraka, sada će dobiti novu ulogu pravosudne marionete u unutarbošnjačkim političkim obračunima neposredno prije i nakon izbora. Rezultat takvog pravosudno-političkog djelovanja vidjet će se, kažu naši izvori, vrlo brzo i mogao bi dovesti do velikih turbulencija na sarajevskoj političkoj sceni.

Prvotni plan dijela bošnjačkih političkih struktura i državnog Tužiteljstva s nakanom rušenja hrvatskih i srpskih dužnosnika očito je pretrpio preinake pa će Čaušević biti iskorišten u druge svrhe, dok će za diskreditiranje Hrvata i Srba poslužiti razne kaznene prijave koje se uveliko posljednjih dana pišu i dorađuju. Izvlače se čak neki “predmeti” stari i po nekoliko godina.

Prijava protiv Bevande

Potvrda tomu je i poziv Tužiteljstva BiH aktualnom predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandu za davanje izjave o kreditu za autocestu kroz Hercegovinu. Bevanda je pozvan iako se zna tko zapravo upravlja cestogradnjom.

Sve ovo ozbiljno kompromitira državno pravosuđe. Unutar Tužiteljstva BiH, kako doznajemo, postoje sukobi koji su uglavnom posljedica političkog utjecaja na pojedince. Utjecaj koje neke stranke, a prije svih SDP i SDA ostvaruju na određene osobe u državnom pravosuđu ozbiljno potkopava kredibilitet samih pravosudnih institucija. Uostalom, dovoljno je podsjetiti kako su završili “Reket” i drugi slučajevi u kojima su iznošene ozbiljne optužbe na račun nekih sarajevskih političara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?