što sve odluka donosi

Carine na uvoz određene robe u BiH privremeno ukinute ili snižene

14.01.2022.
u 08:05

Smanjenje carinske stope pri uvozu sirovina obradovalo je gospodarstvenike u BiH, čiji niži nameti jamče još više poslovanja s inozemnim partnerima i veću konkurentnost

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je odluku o privremenoj obustavi i privremenom smanjenju carinskih stopa na uvoz određene robe do 31. prosinca 2022. godine, piše Večernji list BiH.

Odluka obuhvaća 63 tarifne oznake u sektorima tekstilne, obućarske, kemijske, metalne, prehrambene i grafičke industrije te elektroindustrije. Odluka je objavljena 7. siječnja 2022. godine u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine br. 1/22. Donosimo na što se sve ona odnosi i za što su ukinute ili smanjene carine. 

Nulta stopa

Robe koje će se do 31. 12. 2022. godine uvoziti uz korištenje tarifnih suspenzija utvrđuju se prema kriteriju da se radi o materijalima i sirovinama koji se koriste u vlastitoj proizvodnji, a koje se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvaliteti potrebnoj za proizvodnju gotovih proizvoda. Pa će se tako nultom stopom cariniti rajčica, pripremljena ili konzervirana na drugi način osim u octu ili octenoj kiselini; u originalnim pakiranjima neto mase veće od 1 kg. Tu su još: vodik, plemeniti (rijetki) plinovi i ostali nemetali, silicij, potom natrijev hidroksid (kaustična soda); u vodenom rastvoru (natrijeva lužina ili tekućina soda), aciklički ugljični vodici zasićeni; nadalje, poli (vinil klorid), nepomiješan s drugim materijama, šperploče, furnirane ploče i ostali slojeviti proizvodi od drva; ostale šperploče koje se sastoje samo od drvnih listova (osim od bambusa) pojedinačne debljine sloja ne veće od 6 mm; s najmanje jednim vanjskim slojem od breze (Betula spp.), staklena vlakna (uključujući staklenu vunu) i proizvode od nje (npr. predivo, tkanina); rovings–predpredivo, toplo valjani plosnati proizvodi od željeza ili nelegiranog čelika širine 600 mm ili veće, koji nisu platirani niti prevučeni; ostali nenamotani (u pločama) koji su samo toplo valjani bez daljnje obrade; debljine veće od 15 mm, toplo valjani plosnati proizvodi od željeza ili nelegiranog čelika širine 600 mm ili veće, koji nisu platirani niti prevučeni; ostali nenamotani (u pločama) koji su samo toplo valjani bez daljnje obrade; debljine veće od 10 mm, ali ne veće od 15 mm, širine; manje od 2050 mm, pljosnati valjani proizvodi od željeza ili nelegiranog čelika širine 600 mm i veće, platirani ili prevučeni; obojeni, lakirani ili prevučeni plastičnom masom; bakrena žica; od rafiniranog bakra; najveće dimenzije poprečnog presjeka veće od 6 mm.

Nultom stopom carinit će se i nelegirani aluminij, legure aluminija; ploče i poluge, žica od aluminija; od nelegiranog aluminija; najveće dimenzije poprečnog presjeka veće od 7 mm, žica od aluminija; od legura aluminija; najveće dimenzije poprečnog presjeka veće od 7 mm.

Od 1 do 8 posto

Nultom stopom carinit će se i kuglični ili valjkasti ležajevi te ostali dijelovi: električni transformatori, statički pretvarači (npr. ispravljači) te reaktantni kalemovi i druge prigušnice; dijelovi od transformatora i prigušnica; feritne jezgre, tiskani krugovi; samo s elementima provodnika i kontaktima; višeslojni tiskani krugovi, ostali uređaji; spojni i kontaktni elementi za žice i kablove te dijelovi svjetiljki i drugih rasvjetnih tijela koji nisu spomenuti niti uključeni na drugom mjestu.

Dakle, u ovoj godini nultom stopom carinit će se 19 od 63 tarifne oznake koje su obuhvaćene privremenom suspenzijom i privremenim smanjenjem carinskih stopa. Stopom od 1% carinit će se roba koju obuhvaćaju tri tarifna broja, s 2,5% jedna, s 3% deset, 3,5 i 3,7% po jedna, s 4% pet, s 5% jedanaest, sa 6, 6,5, te 7 i 7,5% po jedna, te sedam s 8%. Ove carinske stope ne odnose se na robe koje su podrijetlom iz zemalja s kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?