neplaćanje poreza

Čak četiri državna poduzeća imaju dugovanja veća od 100 milijuna maraka

21.07.2017.
u 19:00

Djelomična blokada računa zdravstvenih institucija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji pokrenula je pitanje koliko Federacija ukupno potražuje sredstava na osnovi poreza i tko su najveći dužnici, piše Večernji list BiH. 

Službeni podaci pokazuju kako je ukupni dug na temelju neplaćenoga poreza 1,78 milijardi maraka. I to je samo glavnica. Na temelju kamata Federacija potražuje još 472,8 milijuna maraka. Od toga, čak četiri tvrtke dužne su više od 100 milijuna maraka. Najveći dužnik već godinama je JP Željeznice Federacije BiH čiji je dug 205,1 milijun maraka.

Prije pet godina, kada je objavljen prvi popis dužnika, to poduzeće dugovalo je 142,5 milijuna maraka. Dugovi i dalje rastu, ali ih država pušta raditi kako je to i do sada. Tko će platiti taj ogromni dug i kada, nitko ne zna!

Na drugom mjestu je KJKP GRAS sa 129 milijuna maraka dugovanja.

U “klubu 100 i više” su još dva rudnika. Kreka duguje 124 milijuna maraka, a RMU Zenica 111,2 milijuna maraka. Taj podatak je i više nego zabrinjavajući ako se zna da je u ne tako davnoj povijesti Vlada tim rudnicima samo jednom odlukom davala stotine milijuna maraka. Očito nikakvog učinka od toga nije bilo.

Gledajući kompletan popis, ukupno 2647 subjekata ima dug na osnovi neplaćenoga poreza veći od 50.000 maraka. Sada se postavlja logično pitanje tko je odlučio da baš sada treba krenuti u blokadu računa bolnica i rješavanje pitanja njihova duga.
Nitko ne spori kako dugovanja postoje, ali je pitanje je li realno dovesti u pitanje rad bolnica kako bi država naplatila svoja potraživanja s kamatama.

Država ima mnogo većih dužnika i problema s kojima bi se trebala baviti. Ali izgleda kako politika ima svoje prioritete.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?