Reportaža s Mostarskog sajma

Budućnost i gospodarstvo 
ispred prošlosti i politike

sajam
Foto: Braco Selimović
1/5
09.04.2016.
u 07:00

Već devetnaest godina Mostar je domaćin jedne od najznačajnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u široj regiji – Međunarodnog sajma gospodarstva, piše Večernji list BiH. Rijetki su vjerovali da će jedna mala sajamska izložba, pokrenuta netom po završetku rata, izrasti u respektabilan međunarodni sajam koji je, evo, na pragu drugog desetljeća postojanja.

- Svi ovih dana govore kako dolaze brojni političari, predsjednici i strana izaslanstva, a u drugi plan stavljaju ono što je bitno i ono od čega svi živimo, a to je gospodarstvo. Barem bi Mostarski sajam trebao biti mjesto gdje bi po važnosti političari trebali biti iza gospodarstvenika, govori nam Zoran iz Koprivnice koji radi na uređenju štandova na Mostarskom sajmu. I tko se ne bi s njim složio. Međutim, kod nas ništa ne ide bez politike, i o njoj u ovoj zemlji ovisi sve, pa tako i gospodarstvo. A, da stvari na tom planu idu u dobrom smjeru, pokazuje Mostarski sajam. Pripreme za ovu najveću gospodarsku izložbu u BiH se privode kraju. Sajamski kapaciteti od 30.000 četvornih metara vanjskog i unutarnjeg prostora već su mjesecima popunjeni, štandovi su postavljeni, uređuje se okoliš, bije se pročelja i postavljaju reklame. Rekli bismo da je sve spremno za utorak kad će sajam biti i službeno otvoren za javnost. Zanimljivo će biti čuti kakve će poruke javnosti s govornice sajma poslati predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus. Više od 300 akreditiranih novinara pratit će sami čin otvaranja i poslati jednu drukčiju sliku iz ovog grada u svijet. Ovaj 19. po redu Mostarski sajam uvertira je za ono što nas očekuje dogodine kad će se proslaviti veliki jubilej. Naš domaćin, direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, koja je na njegovu čelu već 12 godina, optimistična je glede budućnosti ove manifestacije. - Onaj tko bilo što želi pokrenuti i organizirati zna koliko je to teško, posebice u ovakvim uvjetima. Ponosni smo na to što su izlagači iz zemalja diljem svijeta upravo u ovom sajmu vidjeli svoju gospodarsku afirmaciju kako u našoj zemlji, tako i u zemljama regije. Mostarski sajam ove će godine ugostiti više od 700 izlagača iz dvadesetak zemalja. Odzivom smo iznimno zadovoljni. Imamo Tursku za zemlju partnera koja je jako zainteresirana za ulaganje u ove prostore. Osim poslovnih ljudi, Mostarski sajam je mjesto susreta državnika iz cijele regije i Europe. Od njih očekujemo da pošalju ohrabrujuće poruke za gospodarstvenike, ali i sve žitelje ove regije, kazuje nam direktorica Bošnjak, dok s njom obilazimo sajamske prostore.

Uz zemlju partnera Tursku, tu su i izlagači iz Kine, Italije, Mađarske te susjednih zemalja - Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Direktorica sajma kaže da su Kinezi jako zainteresirani za ulaganja u energetski sektor i drvnu industriju i da ih jako privlače domaća vina. - Kinezi bi željeli uvoziti naša vina, ali da bi to ostvarili, naši vinari bi se morali udružiti u klastere pa čak i međudržavne kako bi zadovoljili potrebe koje Kinezi traže, dodaje Bošnjak. U gradu na Neretvi kao da tek sad počinju shvaćati važnost ove manifestacije. U sajamske dane teško je naći prenoćište u gradu, sve je rasprodano mjesecima unaprijed, čak i u udaljenijim općinama. Cijeli grad se uređuje, čistači su stalno na ulicama.

Mostar u proljeće stvarno blista i ne sumnjamo da će biti dobar domaćin svojim gostima koji će ga posjetiti ovih dana. Usporedo sa sajmom, u gradu se odvijaju tri-četiri velike kulturne manifestacije - poput Večernjakova pečata, Mostarskog proljeća i glazbenog festivala Melodije Mostara. Za jedan grad veličine Mostara sasvim dostatno, rekli bismo. “To su dani koje nitko ne želi propustiti jer Mostar je najljepši u proljeće, a sa sajmom dobiva dimenziju više.

I da, mi ne organiziramo sajam radi sajma, već kako bismo jačali naše gospodarstvo, bez čega nam nema napretka. Raduje me što mogu kazati kako je sajam u Mostaru - kao naš istinski proizvod - u biti jedan od rijetkih zaštitnih znakova i brendova i ove regije - Hercegovine, ali i Bosne i Hercegovine, ponosno će Bošnjak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije