Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Brojna klizišta, zatrpani putevi, stijene prodrle u kuću, voda ulazi u kuće

03. veljače 2018. u 16:20 0 komentara 1635 prikaza
Foto: Civilna zaštita općine Konjic
Pogledajte galeriju 1/5

Nevrijeme koje je zahvatilo područje općine Konjic protekle noći i tijekom subote, prouzročilo je dosta problema na lokalnim cestama i pojedinim naseljima.

Neka naselja su odsječena od ostatka općine jer su klizišta oštetila ili zatrpala pojedine lokalne ceste. U jednom od naselja nanosi zemlje i kamenja su provalili u obiteljsku kuću, a djelimično je oštećen i dalekovod, javlja N1. 

Iz službe Civilne zaštite općine Konjic navodi se kako su njihovi službenici, te zaposlenici drugih općinskih službi angažirani od ranih jutarnjih sati u koordiniranim akcijama na cijelom prostoru te općine kako bi se šteta otklonila.

Tijekom jutra zabilježeni su brojni odroni na cestama Mostar - Jablanica i Jablanica - Prozor. Iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko - neretvanske županije priopćeno je kako imaju prijave o nekoliko oštećenja lokalnih cesta na području općine Jablanica, te prema kazivanju ljudi na terenu, problemi bi trebali biti otklonjeni tijekom dana.

Načelnik stožera Civilne zaštite općine Konjic za Bljesak.info rekao je kako je dosta lokalnih cesta zatrpano nanosima kamenja i zemlje, te se radi na saniranju štete. Prema njegovim riječima, za sada nemaju informaciju o prekidu opskrbe strujom, te da ljudstvo i mehanizacija rade na saniranju štete. 

Nanosi zemlje i kamenja su u naselju Pleha provalili u jednu od kuća, a prijava o većim odronima je stigla iz Neretvice, te će i tamo biti angažirana mehanizacija i ljudstvo. Načelnik je kazao da se otklanjanje većine problema očekuje tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana.

Poplave u Kiseljaku, vatrogasci čiste gradsku branu

Usljed obilnih oborina u Kiseljaku je došlo do poplava, a nabujala je i rijeka Lepenica koja protiče kroz ovaj grad. Poplava je prouzročila velike poteškoće u prometu i kretanju pješaka, jer se voda zadržava na prometnicama i u pojedinim naseljima, piše Klix.ba. 

Na terenu se nalaze kiseljački vatrogasci, koji u centru grada čiste branu na rijeci Lepenici, kako bi se povećao protok vode i spriječilo izlijevanje iz korita.

 

Voda došla do kuća u Kiseljaku

Kako javlja N1, voda je došla i do stambenih i pomoćnih objekata u Kiseljaku, ali situacija nije toliko alarmantna da zahtijeva evakuaciju.  Izlile su se rijeke Lepenica i Fojnica, a vodostaj je povećan i u drugim dijelovima SBŽ kao i u HBŽ. 

Iz Federalne uprave Civilne zaštite su potvrdili da situacija još nije alarmantna. 

 | Autor : N1 Foto: N1

 

Stanje prirodne nesreće 

U mjestu Dusina u pet stambenih objekata voda je ušla u podrume.

Razina vode nije visoka da bi se vršilo iseljavanje stanovništava. Potopljeni su plastenici i poljoprivredno zemljište.

 | Autor : N1 Foto: N1

Putna komunikacija prema mjestu Dusina iz pravca Luke je oštećena, vrši se popravka i bit će 24 sata izvan prometa. U slučaju hitnosti osiguran je alternativni put za promet. 

Na području općine Fojnica proglašenno je stanje prirodne nesreće od obilnihkišnih padavina, za područja tri mjesne zajednice i to Gojevića, Dusina i Bakovića. 

Klizište ugrožava spomenik na Sutjesci

U Dolini heroja na Tjentištu danas je došlo do većeg odrona zemljišta, koje potencijalno može ugroziti i spomenik bitke na Sutjesci. Klizište se pojavilo iza 11 sati, a pretpostavlja se da je izazvano obilnim oborinama, koje ne prestaju na području Foče već dva dana. Direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović je potvrdio da je situacija na prostoru u Dolini heroja jako teška. -Klizište je odnijelo pola brda, a ugrožen je prostor na kojem se nalazi spomen-kosturnica i spomenik braniteljima stradalim tijekom Bitke na Sutjesci - kazao je Pavlović.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.