BiH

Broj umirovljenika neće rasti, isplata mirovina stabilna

umirovljenici
09.01.2021.
u 20:00

Broj umirovljenika u Bosni i Hercegovini u protekloj, 2020. godini povećan je za 11.780, navodi makroekonomist Faruk Hadžić u svojoj analizi. Uspoređujući podatke iz prosinca u odnosu na siječanj 2020. godine, Hadžić je ustanovio da je povećanje broja umirovljenika u Federaciji Bosne i Hercegovine bilo 5776, a u Republici Srpskoj 6006. U pitanju je, kako je objašnjeno, neto povećanje nakon što se oduzmu oni koji su izašli iz sustava.

Ukupno je u Bosni i Hercegovini u posljednjem mjesecu protekle godine bio 699.121 umirovljenik, što u odnosu na siječanj 2016. godine predstavlja povećanje za 50.573 novopridošlice u mirovinski sustav. Godišnji izdaci za mirovine u 2020. godini veći su za 192,5 milijuna konvertibilnih maraka u odnosu na 2019. godinu. U odnosu na 2016. godinu, četiri godine poslije, odnosno u 2020. godini, za mirovine je izdvojeno 592,4 milijuna konvertibilnih maraka više.

Prema Hadžićevim riječima, situacija će i sljedećih godina biti još složenija zbog veoma nepovoljne starosne strukture stanovništva. Mladih je sve manje, starijih sve više. Ovaj problem ne poznaje pandemiju COVID-a i druge krize, jednostavno raste svake godine. Stručnjaci upozoravaju kako u Bosni i Hercegovini treba osigurati novac za umirovljenike, a postavlja se pitanje kako kada mladi odlaze i kada ne bude dovoljno novca od naplate doprinosa. S druge strane, ravnatelj Zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine Zijad Krnjić kazao je da ove godine očekuje stabilnu isplatu mirovina te da sigurno neće doći do njihova smanjenja.

- Ne ulazeći u bilo kakvo kvalificiranje same pandemije i njezinih posljedica, želim navesti podatak Agencije za statistiku BiH koji govori da je u prvih šest mjeseci prošle godine broj umrlih osoba u BiH manji nego u istom razdoblju godinu prije. Prema navedenim podacima, u prvih šest mjeseci prošle godine umrla je ukupno 18.071 osoba, dok je u istom razdoblju godinu prije broj umrlih iznosio 19.428. Dakle, kao posljedica pandemije COVID-19 nije se smanjio broj umirovljenika. U sljedećem razdoblju neće biti rasta broja umirovljenika. Taj broj će se održati jedno dulje razdoblje na ovoj razini. To znači i da će se visina mirovina, ako dođe do razvoja ekonomije i rasta prihoda, moći povećavati - smatra prvi čovjek Federalnoga zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja Zijad Krnjić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije