Sastanak u rafineriji

Brodska Rafinerija realizira mjere zaštite životne sredine

Rafinerija nafte
05.05.2016.
u 17:15

Značajnije realizirane mjere se odnose na osposobljavanje i modernizaciju postrojenja koja su imala značajan utjecaj na kvalitetu zraka kvalitetu vode i kvalitetu zemljišta, rečeno je

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu uložila je velike napore da uskladi rad postrojenja s odredbama zakona o zaštiti životne sredine i standardima Europske unije, rečeno je danas na sastanku ministrice za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenke Golić s izaslanstvom brodske rafinerije koju je predvodio direktor Andrej Getinger.

U razdoblju važenja ekološke dozvole realiziran je, kako je priopćeno, veliki dio mjera zaštite životne sredine u rokovima koji su ekološkom dozvolom utvrđeni, čime je dat veliki doprinos kvalitetu životne sredine.

-Značajnije realizirane mjere se odnose na osposobljavanje i modernizaciju postrojenja koja su imala značajan utjecaj na kvalitetu zraka kvalitetu vode i kvalitetu zemljišta.

U skladu s ekološkom dozvolom postavljena je stanica za kontinuirano praćenje kvalitete zraka na lokaciji rafinerije nafte Brod (za 32 parametra), te uspostavljen kontinuirani monitoring emisija iz dvije kotlovnice u Rafineriji nafte, navodi se u priopćenju iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a. 

Rafinerija nafte je usvojila plan modernizacije postrojenja i na njemu intenzivno radi.

S tim u vezi planirana su i velikim dijelom izvršena velika ulaganja u modernizaciju, kao i rekonstrukciju određenih postrojenja te sanaciju kontaminiranog zemljišta i rekonstrukciju punilišta.

Predstavnici Rafinerije nafte upoznali su Srebrenku Golić s poduzetim aktivnostim na rješavanju tzv. gudronske jame, što je također jedna od obveza iz važeće ekološke dozvole. S tim u vezi naglašeno je da je poduzeto niz aktivnosti kako bi se riješilo ovo pitanje.

Napravljen je plan sanacije koji podrazumijeva rješenja neutralizacije gudrona, u Bosanskom Brodu i Modriči, a tehnologija koja bi trebalo da se primijeni u sanaciji već je korištena u nekoliko zemalja EU. 

- U Rafineriji nafte razmatraju i mogućnost korišćenja plina kao pogonskog goriva čime bi u potpunosti iz procesa proizvodnje bio isključen mazut, naglasila je Golić.

Ruski vlasnici Rafinerije do sada u, kako je priopćeno, investirali oko 250 milijuna eura u modernizaciju postrojenja u Bosanskom Brodu, a u ovom trenutku u tom poduzeću radi oko 1.000 radnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?