Naslovnica Vijesti

Brkić upoznao Jenča s političkom situacijom u BiH s posebnim osvrtom na promjene Izbornog zakona

08. ožujka 2018. u 17:50 0 komentara 96 prikaza

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se danas s pomoćnikom generalnog tajnika UN-a za politička pitanja Miroslavom Jenčom.

Brkić je izrazio zadovoljstvo radom Ureda UNDP-a u Sarajevu, kao i zahvalnost na svemu što je UN učinio u BiH u cilju stvaranja i očuvanja održivog mira.

Informirao je sugovornika o unutarnjoj političkoj situaciji u BiH s posebnim osvrtom na promjene Izbornog zakona BiH te naveo pozitivne korake koje je BiH učinila u posljednjih godinu dana na planu europskih integracija.

Podsjetio je da je u veljači 2016. godine BiH predala aplikaciju za kandidatski status u EU, da je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, da je usvojena Reformska agenda Vijeća ministara BiH, te da je nedavno s uspjehom završen posao u vezi sa predajom odgovora na Upitnik Europske komisije.

Brkić u nastavku razgovora obavijestio je sugovornika da su odnosi BiH sa susjednim zemljama prijateljski i dobri, te istaknuo stalni progres u suradnji sa zemljama regije.

Pomoćnik generalnog tajnika Jenča zahvalio je na dobrodošlici, te upoznao zamjenika ministra Brkića o pripremama za debatu Generalne skupštine UN-a u New Yorku 24. travnja, na kojoj će biti govora o održavanju mira i partnerstvu za prevenciju konflikta i izgradnju mira. U tom smislu, potvrđeno je da će debati uime BiH nazočiti predsjedatelj Predsjedništva BiH. Ova debata je prilika i za BiH da podijeli svoja iskustva u procesu za izgradnju mira nakon konflikta. Također, očekuje se da će generalni tajnik UN-a Antonio Guterres uzeti učešće na samom skupu gdje će govoriti o neophodnim reformama UN u cilju postizanja bolje efikasnosti u misijama mira u područjima svijeta koja su zahvaćena ratnim sukobima. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.