Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH

Brkić na prvom sastanku političkih direktora šest zemalja zapadnog Balkana

Zamjenik ministra vanjskih poslova
26.01.2017.
u 16:47

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je na Prvom sastanku političkih direktora šest zemalja zapadnog Balkana koji je održan je danas u Briselu u organizaciji Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS).

Fokus razgovora bio je na  Globalnoj strategiji Europske unije, Istočnom partnerstvu i Rusiji, borbi protiv terorizma i radikalizacije, zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, Siriji, Bliskom Istoku i Turskoj. Sastankom političkih direktora predsjedao je izvršni direktor za Europu i središnju Aziju u EEAS-u Thomas Mayr-Harting.

Sastanak je otvorio zamjenik generalne tajnice EEAS-a Jean-Christophe Belliard, koji je iskazao zadovoljstvo zbog prilike za razgovar s političkim direktorima Ministarstva vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana u trenutku kada je cijela EU i regija zapadnog Balkana suočena s mnogim izazovima koji izravno utječu na stabilnost, mir i prosperitet. Sigurnosna pitanja, radikalizacija i borba protiv terorizma, odnosi s Rusijom i SAD, rat, humanitarna i migracijska kriza u Siriji i na Bliskom istoku, samo su neki od izazova kojima se može odgovoriti zajednički, u bliskoj suradnji s državama zapadnog Balkana i drugim strateškim partnerima EU, istaknuo je Belliard.

Zamjenik ministra Brkić pozdravio je inicijativu za održavanjem ovakve vrste sastanaka s EEAS-om te iskazao opredijeljenost Bosne i Hercegovine za aktivnim sudjelovanjem na istim.

Kada je Globalna EU strategija u pitanju, naglasio je da je Bosna i Hercegovina privržena ciljevima zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije iskazanim kroz Globalnu strategiju EU te da će naša zemlja doprinositi njihovoj provedbi u obimu koji je moguć, s obzirom na status države potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU.

- Provedba ciljeva podrazumijeva, između ostalog, naše aktivno sudjelovanje u redovitom političkom dijalogu s EU o pitanjima od obostranog interesa kao i pridruživanje deklaracijama, zajedničkim pozicijama i izjavama Europske unije - istakao je Brkić napominjući da je u oblasti zajedničke vanjske i sigurnosne politike Bosna i Hercegovina u proteklom razdoblju povećala broj izjava koje su usklađene s izjavama EU.

Naglasio je i značaj nastavka procesa proširenja za Bosnu i Hercegovinu, posebice nakon zaključaka Vijeća za vanjske poslove iz prosinca prošle godine.

Zamjenik ministra je, o odnosima s Rusijom, kazao da BiH ima dobre i stabilne odnose s Ruskom Federacijom koja je ujedno i jedna od članica Vijeća za provedbu mira. Izrazio je mišljenje da se ukrajinska kriza može riješiti samo mirnim, demokratskim sredstvima, kroz politički dijalog i pregovore, uz puno poštivanje međunarodnog prava. Bosna i Hercegovina je u proteklom razdoblju imala određenih rezervi prema pojedinim restriktivnim mjerama prema Ruskoj Federaciji.

Kao izraz kontinuiteta i spremnosti BiH za daljnje jačanje državnih kapaciteta u oblastima prevencije i borbe protiv terorizma, te suzbijanja pojava povezanih s terorizmom, zamjenik ministra je istaknuo da je Bosna i Hercegovina 2015. godine usvojila Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma za razdoblje od 2015. do 2020. godine. Bosna i Hercegovina dijeli snažan interes da s državama u regiji aktivno sudjeluje u borbi protiv terorizma, uključujući borbu protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma. Terorizam može biti poražen samo koordiniranim aktivnostima, kroz održiv i sveobuhvatan pristup koji uključuje aktivno sudjelovanje i suradnju svih zemalja. Posebice je naglasio potrebu za povećanjem suradnje i koordinacije aktivnosti u regiji zapadnog Balkana uzimajući u obzir nove okolnosti. Integrirani pristup rješavanju problema terorizma pokazao se iznimno uspješnim kroz Protuterorističku inicijativu u državama zapadnog Balkana, čija je provedba u tijeku, zaključio je Brkić.

Odnosi s Republikom Turskom su na zavidnoj razini i dvije države snažno surađuju kako na političkom tako i na gospodarskom planu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?