INTERVJU: Oliver Soldo, ministar branitelja Hercegovačko-neretvanske županije

Branitelji u HNŽ moći će povoljno otkupiti 74 stana

Ministar Soldo najavljuje zaokret
Foto: VL FOTO
22.06.2014.
u 10:27

Braniteljima isplaćena samo jedna tranša ove godine

Rekonstrukcija vlasti u HNŽ-u donijela je promjene u Ministarstvu branitelja ove županije. Novi ministar spomenutog resora Oliver Soldo za Večernji list govori o planovima rada, odnosu prema Helezu i brojnim drugim pitanjima.

• Prije nekoliko dana ste preuzeli dužnost. Što je prvo što ćete poduzeti?

Prva stvar koju sam napravio bio je sastanak s hrvatskim udrugama proisteklih iz Domovinskog rata. Ovih dana očekujem da ću sjesti i s predstavnicima bošnjačkih udruga. Udruge će imati važnu ulogu u budućem radu Ministarstva i moraju imati osjećaj da ova institucija štiti njihove interese. Ja sam i sam invalid 80 posto, nositelj reda Hrvatskog križa, dobrovoljac rata, jedan od osnivača HVIDR-e u Mostaru, tako da razumijem problematiku ovih ljudi.

• Što je bila tema sastanka?

Ponudio sam jednu otvorenu suradnju, čak i mogućnost da sve odluke, planove, zakone Vlade koji se tiču branitelja usuglašavamo zajedno, da oni daju svoje mišljenje, da sudjeluju u procesu. Njima sam rekao da sam ja u sustavu već 22 ili 23 godine, da poznajem tematiku i kako zajedno možemo jako puno napraviti. Stavio sam se njima na raspolaganje za suradnje i vidjet ćemo kako će to funkcionirati u budućnosti.

• Što je za vas primarni problem u ovom trenutku?

Nakon što se obave razgovori s predstavnicima bošnjačkih udruženja, krenut ćemo s rješenjem konkretnih problema. Prvi problem koji trebam riješiti je pitanje korisnika stanova koji su dodijeljeni od Ministarstva. Ljudima su dani na korištenje, ali kada nositelj prava umre, njegova obitelj ne može naslijediti taj stan. Možemo napraviti mogućnost da oni za života otkupe stan, da mogu prebaciti vlasništvo na sebe i da imaju krov nad glavom.

• Kako otkupiti stan? Novac, neki certifikati...?

Doslovce otkupiti stan, ali ne certifikatima, nego po povoljnim uvjetima novcem. Stvorio bi se novi fond, revolving, iz kojeg bi se gradili novi stanovi za ovu populaciju. Imamo 74 stana takvog tipa. Stvarni vlasnik tih stanova je Skupština HNŽ-a i ona će u ovome imati konačnu odluku.

• Što je s ostalim pravima branitelja? Mnogo njih nije iskorišteno.

Nažalost, u ovome ministarstvu od lezepe prava za branitelje imamo samo nekoliko koliko se koristi. Za ostalo nema novca. Pokušat ćemo naći način da aktiviramo još nekoliko prava.

• Kakvo vas je stanje dočekalo u Ministarstvu?

Primopredaja je bila u ponedjeljak. Ono što me iznenadilo, nažalost, jest da je samo jedna tranša prema braniteljskim udrugama isplaćena ove godine. Oni se financiraju grantovima, tako da su zadnji u tome redu isplata. Tranše se mjesečno isplaćuju, tako da uglavnom za njih na kraju mjeseca nema novca. Njima se mora osigurati barem minimum uvjeta za rad ovih udruga. Oni su također i socijalni amortizer jer novac koji im damo uglavnom idu za socijalno ugrožene članove tih udruga.

• S obzirom da do kraja mandata imate samo nekoliko mjeseci, koliko uopće imate mogućnosti neke stvari promijeniti?

Došao sam na usvojen proračun i program rada, tako da je malo prostora za neke velike promjene. Idu godišnji odmori, kampanja, zato je bitno zadržati stanje u kojem branitelji neće osjetiti nerad institucija i da su zbog nas i našeg nerada njima zakinuta prava. Dignitet branitelja ne smije biti upitan niti u jednom trenutku, a ako je negdje, narušen vratit ćemo ga.

• Kako ćete se odnositi prema reviziji koju provodi Zukan Helez?

Imamo problem s radom Ministarstva za pitanja branitelja FBiH i nelegalnim ministrom Zukanom Helezom. Naravno da ćemo mi stati uz branitelje koji su podvrgnuti nelegalnoj reviziji i čija su prava narušena. Moja suradnja je jaka s ostalim županijskim ministrima za pitanje branitelja i mi ćemo grčevito braniti poziciju branitelja koji zbog nelegalnih poteza ostaju bez prava.

• Što je bilo na sastanku koordinacije ministara prije nekoliko dana?

Održali smo sastanak u Vitezu i zaključeno je da nećemo popustiti pritiscima nelegalne vlasti u Sarajevu. Nećemo popustiti pritiscima i ucjenama koje se provode prema udrugama, ministarstvima.

• Mislite li da će se provesti 15 zaključaka koje je usvojio Dom naroda, a koji se odnose na branitelje?

Kao nekakva kompromisna rješenja doneseni su ti zaključci i oni se moraju provesti. Nažalost, Helez ovo ignorira i nije pokrenut niti jedan korak na realizaciji ovih zaključaka. Umjesto toga, mi dobivamo poziv na seminar gdje bi nam oni trebali reći što dalje trebamo raditi u procesu revizije. Pozivam ministra da nas pozove na radni sastanak žurno, gdje ćemo raspravljati zajedno s udrugama o načinu provedbe zaključaka Doma naroda.

• Kakav se odgovor može očekivati od hrvatskih županijskih ministara branitelja. Hoćete li ići na Helezov seminar?

Hrvatski ministri će održati još jedan sastanak koordinacije i na tome sastanku ćemo se odrediti prema ovome pozivu Heleza. Na seminaru su predavači samo Bošnjaci, nema nikoga od Hrvata, a održat će se u Reumalu 26. lipnja.

• Vaš kolega, ministar branitelja ZHŽ-a Mladen Begić je najavio kako će se podizati optužnice u slučaju da se ne provedu zaključci Doma naroda koji se odnose na branitelje. Stojite li i vi iza ovakvog stava?

Što se tiče tužbi, ako se nastave kršiti prava branitelja, poduzet ćemo sve mjere zaštite. Hoće li to biti tužbe za građanski neposluh ili neke treće mjere, odlučit ćemo zajedno s predstavnicima udruga.  

Ključne riječi

Komentara 1

VV
veljko.vukojevic.73
16:05 22.06.2014.

Ja samo pitam gospodina Ministra kako se dobiva ili stiče statut branitelja statut branitelja

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije