Glavni tužitelj MMKS

Brammertz: Potvrđeno da u BiH nije bio građanski rat, nego međunarodni sukob

Serge Brammertz
31.05.2023.
u 18:47

Ponovno ističem da se ovdje radi o individualnoj kaznenoj odgovornosti vojnog i političkog vodstva, u ovom slučaju rukovoditelja obavještajnih službi -  kazao je Brammertz

Glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (Mehanizam) Serge Brammertz izrazio je zadovoljstvo konačnom presudom Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MMKS) kojom su bivši rukovoditelj Službe državne bezbjednosti (SDB) Ministarstva unutarnjih poslova Srbije Jovica Stanišić te Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina.

Brammertz je naglasio kako je presudom ponovno potvrđeno da se u BiH nije vodio građanski rat, već međunarodni sukob.

- Ova presuda je pokazala da u BiH nije bio građanski već međunarodni sukob u kojem su sudjelovala i politička vodstva susjednih zemalja, u ovom slučaju konkretno Beograda. Ponovno ističem da se ovdje radi o individualnoj kaznenoj odgovornosti vojnog i političkog vodstva, u ovom slučaju rukovoditelja obavještajnih službi -  kazao je Brammertz, prenosi Al jazeera.

Žalbeno vijeće odbacilo je i navode iz žalbi Simatovića i Stanišića, a prihvatilo je žalbu tužiteljstva i zaključilo da su odgovorni za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH.

Presudom su proglašeni krivima za zločine koje su razne srpske snage počinile 1992. u Bosni i Hercegovini – u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu te za zločine počinjene 1995. u Trnovu i Sanskom Mostu kao i za ubojstvo počinjeno u Daljskoj Planini u Hrvatskoj u lipnju 1992.

Brammertz je kazao kakoje posebno zadovoljan činjenicom da je konačnom presudom navedeno da su Stanišić i Simatović bili dio UZP-a, što je i bio jedan od glavnih razloga ulaganja žalbe na prvostupanjsku presudu iz 2021. godine, prenosi Anadolija.

- Svrha UZP-a je bilo da se prisilno, trajno ukloni nesrpsko stanovništvo iz niza teritorija koje su Srbi držali u rukama i to počinjenjem djela ubojstva, progona, seksualnog zlostavljanja - kaže Brammertz.

Podsjetio je da prema optužnici iz 2008. godine, UZP uključuje i tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, a da je cilj UZP-a bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

- Presuda Žalbenog vijeća je potvrdila da je UZP obuhvaćao mnoge dijelove BiH, ali i Hrvatske. Primijetili ste da je kazna povišena sa 12 na 15 godina zatvora za obojicu, što je daljnji odraz težine zločina koje smo mi predočili kao ured tužitelja - kazao je Brammertz.

Brammertz je novinarima u Hagu, također, kazao kako su tijekom izricanja posljednje haške presude misli Tužiteljstva sa žrtvama i njihovim obiteljima, od kojih mnoge još čekaju pravdu.

- Ovo jeste posljednji postupak u Hagu, ali ostaju stotine predmeta kojima se trebaju baviti nacionalni sudovi, a mi ćemo im u narednim godinama nastaviti pružati svaku potrebnu pomoć - zaključio je Brammertz.

Ključne riječi

Komentara 1

LO
lokve
19:41 31.05.2023.

Dokazano da su Franjo i Sloba za BiH braća po materi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?