o presudi Stanišiću i Simatoviću

Brammertz: Korak naprijed u osiguranju odgovornosti najodgovornijih za zločine

Serge Brammertz
30.06.2021.
u 18:02

Tužiteljstvo (OTP) prima na znanje današnju presudu u predmetu Stanišić i Simatović. Tužiteljstvo je zadovoljno zaključkom Pretresnog vijeća da je tužiteljstvo izvelo dokaze koji izvan razumne sumnje dokazuju Stanišićevu i Simatovićevu odgovornost za neka kaznena djela za koja se terete, priopćeno je danas.

“Tužiteljstvo će pažljivo proučiti pismenu presudu, kada bude dostupna, uzimajući u obzir točke optužnice za koje Pretresno vijeće nije utvrdilo da su dokazane izvan razumne sumnje, i odlučiti postoji li osnova za žalbu”, prenosi N1. 

Povodom današnje presude, tužitelj Serge Brammertz je dao sljedeću izjavu:

“Današnja osuđujuća presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću je korak naprijed u osiguravanju odgovornosti osoba najodgovornijih za zločine počinjene tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Kao visoki dužnosnici Službe državne sigurnosti Republike Srbije, Stanišić i Simatović su doprinijeli činjenju zločina od strane paravojnih snaga i drugih naoružanih grupa u ostvarivanju kampanja etničkog čišćenja protiv nesrpskog stanovništva“, kazao je i dodao:

“Iskoristio bih ovu priliku izraziti zahvalnost Tužiteljstva žrtvama i svjedocima koji su sudjelovali u ovom postupku. Njihova spremnost da istupe i svjedoče protiv onih koji su im nanijeli nepravdu svjedoči o njihovoj hrabrosti kao i o važnosti pravosudnog postupka.

“Tužiteljstvo naglašava da, iako je ovo posljednje prvostupanjsko suđenje održano u Haagu, i dalje postoji na tisuće osumnjičenih za ratne zločine širom zemalja bivše Jugoslavije koje još uvijek treba procesuirati. Nastavit ćemo intenzivne napore na pružanju podrške i pomoći kolegama u nacionalnim tužiteljstvima kako bismo osigurali da se postigne više pravde za veći broj žrtava.”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?