Prvi uzgojni centar zaštićenih bosanskih brdskih konja u ovom dijelu Hercegovine

Braća Šutalo iz Stoca osnovala prvu ergelu brdskih konja

30.06.2023.
u 21:32

U Boljunima nedaleko od Stoca osnovana je ergela Šutalo - prvi uzgojni centar zaštićenih bosanskih brdskih konja u ovom dijelu Hercegovine. Bosanski brdski konj jedna je od rijetkih autohtonih pasmina konja na području Balkana i jedina na području Bosne i Hercegovine i kao takva je zaštićena. Ovom konju i njegovu uzgoju u prošlosti se poklanjala velika pozornost jer je stoljećima bio vjerni pratitelj ljudi koji su živjeli u brdskim i planinskim područjima bivše Jugoslavije. Kao vjerni suputnik pomagao je svojim vlasnicima da lakše svladaju poslove o kojima je ovisila njihova egzistencija.

Vjerovali ili ne, dolazak mehanizacije 1960-ih godina, kao i rat 90-ih godina, rezultirali su time da je broj ovih konja u čistoj krvi pao s gotovo pola milijuna na svega 350 jedinki u cijelom svijetu, koliko ih ima danas. U Bosni i Hercegovini danas se nalazi 250 grla, dok ih je stotinjak u zemljama Europske unije.

Neopisiva cjeloživotna ljubav njihova pokojnog djeda prema ovim konjima, koje je i on sam uzgajao cijeli svoj život, kao i ozbiljna prijetnja njihovu izumiranju i nestanku natjerali su braću Boška i Domagoja da se priključe nekolicini ostalih uzgajivača predvođenih Enverom Žigom iz Visokog i Antonom Dolinšekom iz Podkuma u Sloveniji te da se uključe u selektivni uzgoj ovih plemenitih konja. Iz tih razloga odlučuju se za osnivanje svoje ergele, koja je ujedno i prvi takav uzgojni centar u ovom dijelu Hercegovine. Oni se nadaju da će ih biti još uskoro.

Zbog odličnih uvjeta i predispozicija koje braća Šutalo imaju na svojim imanjima, kako u Boljunima tako i u Hutovu blatu, pred njima je blistava budućnost kada je u pitanju širenje populacije ovih zaštićenih autohtonih konja. Zbog ljubavi prema ovim konjima Boško i Domagoj kažu da će dati sve od sebe i poduzeti sve mjere kako bi se zaštitila i sačuvala ova predivna i plemenita bića koja su se u selima Bosne i Hercegovine oduvijek smatrala u najmanju ruku članovima obitelji.

Boljuni, uz stećke s UNESCO-ova popisa, od sada u ponudi imaju i novu atrakciju, a samo na nekoliko minuta od brze ceste Stolac - Neum, piše stolac.co.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije