potpredsjednik hrvatske vlade

Božinović poslao poruku BiH zbog problema s Čečenima na granici

davor božinović
Duško Jaramaz/Pixell
28.12.2022.
u 19:24

„Podsjećam da države koje imaju ambiciju postati članicama Europske unije između ostaloga moraju uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s EU-om, a u tom kontekstu i vizne režime“, kazao je Božinović.

Čečeni koji pokušavaju ući u Hrvatsku zloupotrebljavaju pravila za pružanje azila, kazao je u srijedu potpredsjednik hrvatske vlade Davor Božinović, istaknuvši da bi se takva situacija izbjegla usklađivanjem vizne politike BiH s EU-om, što ona i treba učiniti u sklopu svog europskog puta.

„Podsjećam da države koje imaju ambiciju postati članicama Europske unije između ostaloga moraju uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s EU-om, a u tom kontekstu i vizne režime“, kazao je Božinović.

Više desetaka Čečena nalazi se nedaleko od granice i kane zatražiti azil u Hrvatskoj nakon što su u BiH došli zlorabeći bezvizni režim s Rusijom, kazao je dan ranije savjetnik ravnatelja Granične policije BiH Svevlad Hoffman, upozorivši da bi među pristiglima mogli biti borci Putinova suradnika Ramzana Kadirova.

Posljednjih nekoliko tjedana više stotina državljana Ruske Federacije iz Čečenije i Dagestana slijeću u Sarajevo navodeći kao razlog posjeta turizam. Umjesto da odsjednu u hotelima u Sarajevu za koje imaju vaučere upućuju se prema granici Hrvatske kako bi tamo zatražili azil.

Božinović je također kazao kako je prema dostupnim informacijama riječ o osobama koje u BiH ulaze kao turisti s potvrdom o uplaćenom smještaju nakon čega se „pretvaraju u osobe koje žele doći na područje Europske unije i podnose zahtjev za međunarodnom zaštitom“.

„Čisto formalno gledajući, naravno da se radi o zloupotrebi procedura vezanih za međunarodnu zaštitu, prava na azil i sl.“, ustvrdio je hrvatski ministar unutarnjih poslova.

Božinović je ponovio kako je ove godine zabilježen porast ilegalnih pokušaja prelaska granice, što bi se moglo izbjeći kada bi se susjedne zemlje izvan EU-a pridržavale njenog viznog režima.

„Ja sam siguran da mi ove godine ne bismo imali povećanje. Možda bismo imali i manje ileglanih pokušaja ulaska na teritorij Hrvatske – sutra na teritorij schengena – nego što smo imali prošle godine“, kazao je Božinović.

„Znači poruka je: uskladite se sa viznom politikom Europske unije i to je jedini put kako se možemo legalno nositi s ovim izazovom“, dodao je.

Europska komisija u listopadu je kritizirala Srbiju zbog bezviznog režima s nizom zemalja čiji su državljani tu činjenicu koristili kako bi ilegalno ušli iz Srbije na prostor Europske unije. Ubrzo je Srbija ukinula bezvizni režim s Tunisom i Burundijem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?