Tradicija

Božićni kolači prave se po receptima posavskih baka, miriše kuhano vino...

07.12.2021.
u 16:39

Na Svetu Luciju sije se pšenica. Badnje jutro posebno je za djecu, prve čestitare. Večera za Badnjak posna je. Jede se bijeli gnjecani grah, riba, nemasna gibanica, suhe šljive, orasi...

Božićni blagdani imaju svoje posebno mjesto u životu ljudi, običaje i posebnosti svakog kraja koji ih čine još bogatijima. Duhovna priprava u srcima i dušama vjernika u posavskome kraju redovito se obavlja svakodnevnim jutarnjim misama zornicama, ove godine drugi put u specifičnim koronauvjetima. Zamjetno je manje glamura u ukrašavanju i svjetlosnim efektima po kojima su se, inače, znale natjecati ulice, mjesta, domovi, osobito onih iz dijaspore, piše Večernji list BiH. Pandemija očito uzima svoj danak pa je tako oduzela radost dolaska i brojne iseljene Posavine u svoj rodni kraj koncem godine. Ipak, koronavirus nije ukrao radost nadolazećeg Božića jer Posavina i ovoga puta, kao i u mnogo težim vremenima, ponosno i dostojanstveno dočekuje taj najradosniji kršćanski blagdan.

Mise zornice

Mise zornice u Posavini draga su tradicija i nezaobilazan dio priprave za Božić. One simboliziraju budnost na koju nas pozivaju čitanja iz Biblije koja se mogu čuti na misama tijekom došašća, vremena radosnoga iščekivanja Isusova rođenja, istodobno i pokorničkog vremena. U blagdanskom ozračju Domaljevca na središnjem Trgu branitelja ispred spomen-obilježja za poginule branitelje upaljena je i druga adventska svijeća na velikom adventskom vijencu. Za organizaciju događaja i izradu vijenca potrudile su se članice Udruge žena "Marija" iz Domaljevca, a mještani željni druženja i sadržaja božićnih radosti okupili su se na trgu pa im ni kiša nije pomrsila planove za okupljanje. Cijela je ceremonija ponovno bila ispunjena molitvom i druženjem uz adventske pjesme, topli čaj, kuhano vino, ali i posavsku rakiju. Trgom se iz adventskih kućica širio miris božićnih kolača, a odlična ponuda slastica, toplih napitaka i domaćih proizvoda na božićnom sajmu nikoga nije ostavila ravnodušnim. Nakon što je čast paljenja prve adventske svijeće pripala načelniku općine Stjepan Piljić, drugu su upalile aktivne žene popularnih i tradicijskih domaljevačkih Posavskih divana.

- Paljenje adventskih svijeća prvi put organizira se na ovakav način, a to će postati tradicija ove posavske općine - kazao je načelnik općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić.

Blagoslov svijeće predvodio je fra Anto Pušljić, župnik župe sv. Ane u Domaljevcu, koji je tom prigodom vjernike podsjetio da je iščekivanje dana rođenja Isusa Krista, Božića, te da se u ove dane pripremamo kako bismo živjeli u miru, slozi, zajedništvu, jako potrebnima u ovom izazovnom vremenu. Poručio je da je tim činom krenula priprava za najradosniji blagdan Božića te da je potrebno otvoriti svoja srca za rođenje Spasitelja. U duhovno-liturgijskom programu sudjelovao je i crkveni zbor.

- Novouređeni trg prekrasan je i s posebnim duhovnim porukama. Htjeli smo da svako dijete uživa, svaka mlada, pa i starija osoba barem vikendom, te da se vrijeme do Božića ispuni srećom, blagostanjem i mirom - poručuju iz Udruge žena "Marija".

Od blagdana svete Kate u Posavini su počele intenzivnije priprave, a na blagdan svete Lucije sije se pšenica. Božićni kolači već se spravljaju, najviše je suhih, i to najrazličitijih boja i oblika, ali po starim recepturama posavskih baka. Večera za Badnjak posna je. Jede se najčešće bijeli gnjecani grah, riba, nemasna gibanica, suhe šljive, orasi. Posebno se blagdanski kruh mijesi i gotovo umjetnički ukrašava. Badnje jutro osobito je za djecu, prve čestitare i navjestitelji skorog rođenja Isusova. Taj dan djeca započinju kvocanjem, a taj se običaj u izvornom obliku održao do danas najviše na području župe Tolisa.

Stisak ruke i zagrljaj

U cijeloj Posavskoj županiji, odnosno njezinim trima općinama - Orašju, Odžaku i najmanjoj Domaljevcu-Šamcu, posjet misama polnoćkama tradicija koja se njeguje u svakoj župi. I nije, unatoč posebnim okolnostima, prekinuta ni ove godine. No, kako smo još u koronavremenu, podsjećamo na stalni apel mjerodavnih za potrebu poštivanja svih epidemioloških mjera jer i Posavina je u "uzlaznoj putanji" po broju oboljelih. A kada slavlje nadolazećeg Božića bude iza nas, božićno drvce i jaslice zadržavaju se u kući do Bogojavljenja - Sveta tri kralja. Povratak u svakodnevicu Posavine bit će sa zajedničkom željom - vratiti vrijeme bez ograničenja, socijalne distance, bez maski i s čestitanjem uz čvrsti stisak ruke i toliko potreban zagrljaj bližnjih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije