Posavina

Bolja koordinacija vlasti jer rijeke ne poznaju granice

19.03.2016.
u 09:00

Poplave u BiH iz svibnja 2014. godine potvrdile su, nažalost, kako država nije spremna za situacije kakva je prirodna katastrofa - poplava. Umjesto sustavnog načina i brzog odgovora na takve situacije, došlo je do izražaja, uglavnom, tromo funkcioniranje države. Administrativne podjele i razine vlasti ispreplitale su se zaduženjima prenesenim na agencije, ministarstava, Stožer civilne zaštite, zaboravljajući pri tome kako rijeke ne znaju za entitetske granice.

Na drugoj strani, u takvim izvanrednim okolnostima građani Posavine, osobito najmlađi Posavci, pokazali su koliko čovjek može nadljudskim naporima učiniti nemoguće i kad je prirodna sila u pitanju te svojim strpljivim i upornim radom pobijediti hirovitu i nabujalu rijeku Savu, jer su danonoćno punjenjem vreća spriječili izlijevanje rijeke kao i mogući potop Posavine, piše Večernji list BiH.

Iskustvo Posavine moglo bi tako biti obrazac ponašanja građana na drugim prostorima kako se ne bi dogodilo da rijeka Bosna poplavi Posavinu, koja joj je praktično došla iza leđa..

Posavci za primjer drugima

Mnogi građani su kao ključni problem istaknuli nepostojanje koordinacije između različitih razina vlasti. Stručnjaci poručuju, s obzirom na dosadašnju praksu, da se sustav mora ozbiljno mijenjati. Svi se, dakle, slažu u jednom - nužna su poboljšanja u oblasti komunikacije na svim razinama, kako se scenarij iz 2014. godine ne bi nikada više ponovio. Švicarski Crveni križ potvrđeni je prijatelj Posavine, ne samo za vrijeme poplava, već i kroz niz projekata humanitarnog karaktera. Nakon poplava moguća zlouporaba donacija od humanitarnih organizacija ide “na dušu” onih koji su očito bez skrupula uzimali što je drugima namijenjeno, no to ostavljamo mjerodavnim institucijama, a ovoga puta želimo istaknuti još jedan projekt švicarskog Crvenog križa koji ide u smjeru unapređenja oblasti upravljanja rizicima od poplava.

Precizirati odgovornosti

Na inicijativu švicarskog Crvenog križa u Općinskom poglavarstvu Orašje održan je sastanak s članovima Općinskog stožera civilne zaštite, u sklopu provedbe projekta upravljanje rizicima od katastrofa na razini lokalnih zajednica.

Predstavnici švicarskog Crvenog križa su članovima Stožera predstavili standardne operativne procedure koje se primjenjuju za slučaj prirodnih nepogoda s težištem na standardne operativne procedure u slučaju poplave. Na sastanku se govorilo i o ulozi te odgovornosti svih članova tijekom prirodne nepogode, kao i o potrebi da se njihova uloga precizira kroz standardnu operativnu proceduru. 

U sklopu istog projekta u Orašju je švicarski Crveni križ održao i pokaznu vježbu s ciljem poboljšanja upravljanja rizicima i boljeg snalaženja u izvanrednim situacijama. Ako i u drugim sredinama budu na takav odgovoran način pristupali ovom problemu, rečeno je u Orašju, za očekivati je veća učinkovitost u pronalaženju najboljeg odgovora za rizične situacije kakve su poplave.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije