EUROPSKI SUD

Bolja kontrola EU novca na zapadnom Balkanu

euri
Goran Stanzl/PIXELL
09.02.2024.
u 07:23

Namjera predloženog Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan, čija je vrijednost šest milijardi eura, jest da se pomogne partnerima u regiji u ispunjavanju kriterija za pristupanje EU

Europski revizorski sud priopćio je u povodu predloženog Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan od šest milijardi eura da bi dodatni novac Europske unije trebao biti dodatno zaštićen.

Kako se navodi u priopćenju ovog suda, namjera predloženog Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan, čija je vrijednost šest milijardi eura, jest da se pomogne partnerima u regiji u ispunjavanju kriterija za pristupanje EU, prenosi Tanjug.

Kako se dodaje, ekonomsko približavanje šest partnera sa zapadnog Balkana i EU godinama se smatra nedovoljnim, a kao odgovor na to Europska komisija je u studenome 2023. godine predložila uspostavljanje instrumenta za financiranje pod nazivom Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan u sklopu novog plana rasta za regiju.

U priopćenju se napominje da je namjera da se instrumentom potakne ekonomski rast, poveća socio-ekonomska konvergencija sa zemljama EU-a i ubrza usklađivanje s vrijednostima i zakonima EU-a u cilju budućeg pridruživanja. Revizori EU-a pozdravili su uvođenje strožih zahtjeva za financiranje, što je, kako se navodi, učinjeno povezivanjem isplata s ispunjavanjem uvjeta koje treba utvrditi u programima reformi za različite zemlje.

- Međutim, postoji rizik od toga da uvjeti za isplatu sredstava nisu dovoljno ambiciozni i da pokazatelji nisu dovoljno jasni i mjerljivi. Također, i dalje je teško osigurati da će reforme biti održive, posebno kada se uzme u obzir nezadovoljavajući administrativni kapacitet u toj regiji - rekla je članica Europskog revizorskog suda Laima Liucija Andrikienė.

Kako je dodala, kada se govori o programima reformi, uloga Europske komisije ne bi se trebala ograničiti na iznošenje primjedbi, nego bi joj trebalo omogućiti da od vlada zapadnog Balkana može zatražiti da te programe preispitaju ili izmjene ako to bude potrebno.

S obzirom na to da se u okviru trenutačnog proračuna EU-a pretpristupnim zemljama, uključujući Tursku, već stavlja na raspolaganje više od 14 milijardi eura, revizori su istaknuli da iznosi koji će se osigurati u okviru predloženog instrumenta čine znatno povećanje, više od 40 posto, financiranja predviđenog za zapadni Balkan do 2027. godine.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije