uspjeh

Bolid studenata SUM-a zainteresirao i Rimca

08.04.2019.
u 12:18

Kako i u BiH ima mladih osoba koje ideje pretvaraju u stvarnost, dokazuje i priča studenata Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike (FSRE) Sveučilišta u Mostaru koja počinje još 2013. Tada su dvojica studenata Dejan Jurišić i Marko Jurić došli na ideju da izrade jednosjedni trkaći bolid za međunarodno natjecanje Formula Student.

Dobar plasman u Češkoj

Okupili su tim studenata FSRacing Team koji su pod vodstvom tadašnjeg mentora višeg asistenta na FSRE-u Gordana Lješića, dipl. ing. str., marljivo radili na izradi prvog formula bolida u BiH. Dvije godine kasnije opravdali su sve neprospavane noći formula bolidom koji je svjetlo dana ugledao pod nazivom Ammodytes (lat. Poskok). S njime su se predstavili na natjecanju u Češkoj 2015. gdje su u konkurenciji od 40-ak timova ostvarili odlično 20. mjesto. FSRacing Team tako je postao prvi i jedini Formula Student tim u BiH i jedan od 500 koji sudjeluju u ovom najvećem studentskom projektu u svijetu. Rad ovih studenata nije prošao nezapaženo ni od velikih imena automobilske industrije. Tim je posjetio i Mate Rimac, koji ga je uvelike motivirao u ostvarenju cilja. Potaknut uspjesima prvog bolida, FSRacing Team nastavio je rad na projektu već 2016. i uskoro iz radionice izlazi drugi, kompletno novi bolid, zavidnih performansi i puno boljih karakteristika od svog prethodnika. Trenutačno tim ima 15-ak članova, studenata različitih studija Sveučilišta u Mostaru, pod mentorstvom mag. ing. str. Marija Dragičevića, višeg asistenta na FSRE-u i Filipa Sabljića, studenta strojarstva, voditelja tima ovih mladih studenata. Unatoč brojnim poteškoćama s kojima se ovaj tim susretao, priču o drugom bh. Formula Student bolidu uskoro privodi kraju. Naime, cijeli koncept projekta Formula Student se prema pravilniku natjecanja isključivo temelji na sponzorstvima i donacijama koje studenti moraju sami prikupiti. Ako se u obzir uzme financijska situacija u BiH te položaj proizvodne industrije i samog gospodarstva, činjenica da su se ovi mladi studenti dali u pothvat izrade studentskog bolida formule dokazuje njihovu upornost i predanost u onome što rade. Projekt promiče inovativnost i izvrsnost u inženjerstvu i pred studente postavlja zadatak da samostalno osmisle, dizajniraju, marketinški razviju i, naposljetku, izrade proizvod odnosno trkaći formula bolid. Cure i dečki okupljeni oko FSRacing Teama zaslužuju sve pohvale i potporu zbog svoje samoinicijativnosti i kreativnosti s kojom žele dati doprinos kako razvoju i promociji Sveučilišta u Mostaru tako i cijele BiH.

Znatno unaprijeđen

Kroz brojne strane i domaće sponzore i donatore koji su prepoznali važnost ovog projekta, FSRacing team svakodnevno prikuplja potrebna sredstava za izradu novog bolida. - Što se tiče mehaničkih karakteristika, novi bolid bit će znatno unaprijeđen u svakom pogledu u odnosu na prethodni. Šasija je izrađena od lakih, ali vrlo čvrstih karbon-manganskih cijevi, pogonski agregat ove studentske jurilice dolazi iz motocikla Kawasaki ZX-6R.

Karoserija i brojni drugi dijelovi bit će izrađeni od karbonskih vlakana.

Upravljač će biti izrađen od 3D printane plastike dok aluminijski naplatci teže svega 3,5 kg. Korišteni su dijelovi posebno rađeni za ovakav tip vozila kako bi se omogućile najbolje performanse - kažu iz FSRacing Teama.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije