FSRacing Team predstavio svoj prvi ručno izrađeni bolid

Bolid poskok predstavljen javnosti

formula
Autori: Zoran Grizelj Pixsell, Zoran Grizelj Braco Selimović
30.01.2015.
u 15:29

Studenti Fakulteta strojarstva i računarstva koji čine FSRacing Team Sveučilišta u Mostaru predstavili su svoj prvi ručno izrađeni trkaći bolid “Ammodytes” što na latinskom znači poskok. Bolid je prvi put predstavljen javnosti u predvorju amfiteatra Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Bolid jednosjed

Ideja o trkaćem bolidu FSRacing Teama stara je dvije godine, a sve je počelo kada su se studenti Fakulteta strojarstva i računarstva Dejan Jurišić i Marko Jurić upustili u avanturu izrade trkaćeg bolida jednosjeda za natjecanje “Formula student” koje se održava diljem svijeta. Od tada do danas tim se znatno proširio i pojačao te broji deset članova pod budnim okom mentora prof. Gordana Lješića. Članovi tima, Dejan, Igor i Mirko, pored predstavljanja bolida ispričali su zanimljivu priču o nastanku gotovo svakog dijela, problemima koji su ih pratili do ove faze projekta, financiranju, pronalasku sponzora i izradi zahtjevnih dijelova, na što je potrošena jedna cijela godina dana.

Brojni uvjeti

- Kako se natjecanje sastoji od tri dijela: tehničkog pregleda, statičkog i dinamičkog dijela, projekt je stvarno zahtjevan, morali smo ispuniti brojne uvjete, podudarnosti konstrukcije s pravilnikom, sigurnost vozača, testove buke, naginjanja, kočenja. Bolid mora ispunjavati i dinamičke osobine, ubrzanje na 75 m, vožnju osmice, autocross na 1 km i utrku izdržljivosti na 22 km - kazali su članovi tima. Na kraju prezentacije, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja startanja motora, na oduševljenje okupljenih bolid je proradio uz glasan pljesak okupljenih u dvorani. Uime rektorice Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ljerke Ostojić nazočne je pozdravio prof. dr. sc. Vojo Višekruna. - Predstavljanje “Formule student” je poseban događaj, u prigodi sam čestitati ovim mladim ljudima koji su se odvažili ovu ideju, a možda i svoj san pretočiti u gotov proizvod. Vjerovali su u sebe i zašto onda i mi ne bismo vjerovali u njih, odnosno u sve mlade ljude, samo im treba pružiti priliku, istaknuo je prof. Višekruna.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
mahin1986
00:50 31.01.2015.

Pa ovo je samo konstrukcija ili mi se čini?!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?