Hrvatsko djevojačko ruho u BiH

Bogatstvo narodnog ruha cjelovit je dio hrvatskog kulturnog korpusa

17.06.2021.
u 18:24

Otvorenjem multimedijalne izložbe pod nazivom “Hrvatsko djevojačko ruho u BiH i hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi” u Galeriji tomislavgradskog KIC-a u utorak je počela 8. revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH. Autor izložbe je karmelićanin o. Zvonko Martić, a organizatori cijele manifestacije Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH “Stećak” i Hrvatska matica iseljenika, piše Večernji list BiH. 

Glasovanje na Facebooku

- Glasovanje je na FB stranici Udruge “Stećak”. Sve dosadašnje pobjednice i njihove pratilje kandidatkinje su za izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH za 2021. Ona koja dobije najveći broj glasova na FB-u bit će pobjednica, a druge dvije po broju glasova njezine pratilje. Nagrade će im biti uručene poštom - objasnio je o. Zvonko Martić. Prvi su glasovali prošlogodišnji članovi žirija duvanjska poduzetnica Marija Perić i bivši ministar kulture HBŽ-a i aktualni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Petar Galić u dvorani, a videolinkom glavni urednik Večernjega lista BiH Jozo Pavković. Na početku programa videolinkom publici se uime organizatora obratio Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, koji je poželio da se izložba organizira i u hrvatskoj metropoli. - Bogatstvo narodnog ruha, bez obzira na to što na prvi pogled odaje različitost zbog raznih utjecaja, cjelovit je i integralni dio hrvatskog kulturnog korpusa - kazao je Marić. Resorna ministrica u Vladi HBŽ-a Gordana Nakić naglasila je kako je za hrvatski narod važno održavanje ovakvih manifestacija kako bi se sačuvali običaji, tradicija, kultura i jezik, a Miljana Glamuzina, članica Predsjedništva HNS-a BiH, koja je izložbu proglasila otvorenom, dodala: - Kao predstavnica Hrvata iz BiH, promičem vrijednost očuvanja tradicije i kulture te zagovaram bolju suradnju s Hrvatima u svijetu kako bi oni koji su napustili BiH i hrvatske prostore prepoznali potrebu povratka i očuvanja svojih ognjišta.

Duvanjske gangašice

Nazočnima se obratio i tomislavgradski načelnik Ivan Buntić, a tradicijsku pjesmu predstavile su nadaleko poznate duvanjske gangašice. Pozornost je plijenio i najmlađi “model” u duvanjskoj narodnoj nošnji.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?