Stolac

Bogatiji za novu uljaru za preradu maslina

25.02.2016.
u 08:00

Odnedavno je Hercegovina bogatija za još jednu, treću, uljaru za preradu maslina. Uljara koja je stigla u Stolac dar je Vlade Italije realiziran preko Veleposlanstva te zemlje u BiH, Ureda Cooperazione, koji je sudjelovao u kupnji uljare za Udrugu “Hercegovački plodovi Mediterana”, u sklopu “Pilot akcije za integralni rurali razvoj i revitalizaciju teritorija BiH”. Donaciju je “dopratio” Ruggeri Corria, veleposlanik Italije u BiH. Govoreći o putovima kojima je stigla nova uljara za preradu maslina, Zoran Raič, predsjednik Udruge “Hercegovački plodovi Mediterana”, kaže: - Radi se o mini uljari kapaciteta 80 do 100 kg maslina na sat. Smještena je u Crnićima, tako da su, kad dođe vrijeme berbe, odnosno prerade maslina, svi zainteresirani maslinari, a ne samo s područja Stoca, dobro došli. Okvirno, budući da je riječ o donaciji, profit neće biti u prvom planu, pa će i cijene prerade biti pristupačne. Radi o uređaju “Oliomio 80” s dodatkom za čišćenje maslina i crpkom koja odvaja lišće od maslina. Vrijednost ove suvremene uljare je oko 20.000 eura. Očekujemo da ćemo, zahvaljujući ovoj uljari, imati kvalitetan proizvod, upravo zbog toga što se radi o mini uljari te bi i randmani mogli biti nešto veći od uobičajenih.

Mini uljara

- Kako ste uspjeli osigurati donaciju? - Udruga djeluje osam godina. Osnovni cilj nam je unapređenje proizvodnje smokve, šipka i masline. Na stolačkom području se u posljednje dvije, tri godine, odnosno od ulaska RH u EU, osjetila potreba za jednom ovakvom mini uljarom, jer proizvodnja nije dostigla razinu za uljaru većih kapaciteta. U posljednje četiri godine podnosili smo projekte veleposlanstvima i konzulatima mediteranskih zemalja u BiH. Nismo se striktno opredijelili za uljaru, ali nam je ona bila prva stvar koju smo priželjkivali. Prošle godine smo dobili vijest da je projekt prošao. Nakon što je sve prošlo administraciju, stigla je i uljara.

Zadovoljni kooperanti

- Što kažu kooperanti i maslinari? - Svi su zadovoljni, jer uljara će značiti poticaj za maslinarstvo. Činjenica da mala uljara osigurava preradu i manjih količina masline, nekoliko kilograma, odnosno proizvodnju ulja od vlastitih maslina, po našoj procjeni bit će poticajna za sadnju maslina, prvo manjih pa onda i većih nasada. Na stolačkom području ima dosta ljudi koji imaju po nekoliko stotina stabala. Osobno sam, uz nekoliko stabala u okućnici, odlučio zasaditi pedesetak maslina, kako bih, sada kad imamo uljaru, kroz nekoliko godina mogao imati i svoje ulje.

Prema procjenama Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara, u Hercegovini je pod maslinama nešto više od 300 ha, pa će još jedna uljara dobro doći. U protekle dvije godine urod je količinski bio skroman, pa se maslinari nadaju trećoj sreći. Ako tako bude, onda će biti posla. Inače, nakon ulaska RH u EU zbog nemogućnosti prerade u okolnim dalmatinskim mjestima, prerada se vrši u Tasovčićima i na Mostarskim Vratima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije